Γυρίζουμε το γρανάζι όλοι μαζί (Δελτίο Θυέλλης Τεύχος 38 - Απρίλιος 2014)

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 15/04/2014 - 7:09μμ

Είναι με αυτό το σύνθημα που ο αγωνας των εργαζομένων στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ εισέρχεται σε μια νέα φάση, πολύ σημαντική για το μέλλον του εγχειρήματος προς την κατεύθυνση για την αυτοδιεύθυνση και τον εργατικό έλεγχο της παραγωγής. Και είναι αυτό το μότο που, κατά τη γνώμη μου, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη καμπάνια που άρχισε τον Φλεβάρη για την εγγραφή «αλληλέγγυων υποστηρικτών» που θα μπορούν να στηρίξουν τον αγώνα, να συμμετέχουν πιο ενεργά, αλλά και να συναποφασίζουν με τους εργαζόμενους για το μέλλον του εγχειρήματος.

Η νέα αυτή φάση έχει να κάνει με τη δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ (κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης), του ΣΕ.ΒΙΟ.ΜΕ, που θα δώσει μια νέα ώθηση, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμικη και στο επίπεδο του ανοίγματος σε ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας, αλλά και σε αυτό της διάθεσης των προϊόντων που παράγει ήδη το εργοστάσιο. Δυόμισι λοιπόν χρόνια από την επίσχεση και κατάληψη του εργοστασίου από τους εργαζόμενους και ένα χρόνο από το άνοιγμα στην κοινωνία, ο αγώνας αυτός παίρνει νέα χαρακτηριστικά και ζητάει τη συμμετοχή της κοινότητας των αλληλέγγυων στην προσπάθεια για επαναλειτουργία του εργοστασίου κάτω από «εργατικό έλεγχο της παραγωγής και αυτοδιεύθυνση μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων».

Μετά από δύο χρόνια συνεχών παρεμβάσεων, κοινών συνελεύσεων και με την ενεργό συμμετοχή των αλληλέγγυων σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα από εκδηλώσεις στήριξης και ενημέρωσης για το εγχείρημα, με πορείες και καραβάνια αλληλεγγύης και την εμπλοκή σε αυτή την προσπάθεια δομών, όπως κοινωνικά κέντρα και κάθε είδους στέκια, ώστε να διανεμηθούν τα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ και να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να κρατηθούν ζωντανοί και δυνατοί σε αυτή τους την προσπάθεια, όχι χωρίς δυσκολίες οι πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι από διάφορες πλευρές και κυρίως από την πρώην εργοδοσία ώστε να κυρηχθεί σε πτώχευση το εργοστάσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, φαίνεται ότι τα πράγματα αρχίζουν και μπαίνουν σε μια επιθυμητή σειρά. Έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με το υπουργείο Εργασίας και με τον καθημερινό αγώνα, το σωματείο των εργαζομένων κατάφερε να προωθήσει μια λύση που επιτρέπει να γίνουν πράξη τα οράματα για τα οποία παλεύει τόσο καιρό μέσα από την επαναλειτουργία του εργοστασίου με τη μορφή της συνεταιριστικής επιχείρησης.

Και εδώ έγκειται η πρωτοβουλία που έχει πάρει το σωματείο της ΒΙΟΜΕ να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας ακόμα πιο κοντά, πιο ενεργά στο εγχείρημα αυτό, χτίζοντας έτσι μια γέφυρα ανάμεσα στον εργατικό και τον κοινωνικό έλεγχο. Και το πετυχαίνουν εισάγοντας τον όρο του «αλληλέγγυου υποστηρικτή-ριας» στο νέο καταστατικό του συνεταιρισμού, όπου περιγράφονται ο ρόλος, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στο εγχείρημα αυτό.

Ο συνεταιρισμός, λοιπόν, της ΒΙΟΜΕ αναγνωρίζει στο νέο καταστατικό του το ρόλο του/της «αλληλέγγυου υποστηρικτή-ριας», που με μια μικρή συνδρομή, ανταλλάξιμη με προϊόντα του εργοστασίου, έχει δικαίωμα να ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη, τόσο στον αγώνα όσο και στην παραγωγή, να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις ανοιχτές συνελεύσεις του συνεταιρισμού και να συνδιαμορφώνει την εξέλιξη του εγχειρήματος με το δικαίωμα συμβουλευτικής ψήφου.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα δικαστήρια απέναντι στην άφαντη εργοδοσία, διεκδικώντας μισθούς υπερημερίας για το διάστημα της επίσχεσης εργασίας, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ασφαλισμένοι και για το τρέχον έτος. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε ένα μήνα περίπου. Επιπλέον, το σωματείο μετά από παρέμβαση και συμμετοχή σε πλειστηριασμό που αφορούσε τον εξοπλισμό του εργοστασίου, κατάφερε να αποκτήσει τα απαραίτητα εκείνα μηχανήματα ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα να παράγει τα προϊόντα του. Τέλος και εδω είναι το σημαντικό, βρισκόμαστε στη φάση της προέγκρισης του νέου καταστατικού, ενώ συνεχίζει να τρέχει η καμπάνια για τη συλλογή υπογραφών «αλληλέγγυων υποστηρικτών» ώστε να γίνει πράξη αυτό που πολύ εύστοχα περιγράφεται στο σύνθημα «Γυρίζουμε το γρανάζι όλοι μαζί».                      

Κώστας Κατσαρέλης

Δελτίο Θυέλλης Τεύχος 38 - Απρίλιος 2014!