Οι δήμοι, κύτταρα λαϊκής συμμετοχής και αγώνα

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 21/11/2014 - 12:55μμ

Την 1η Σεπτέμβρη 2014 ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι νέες διοικήσεις σε δήμους και περιφέρειες. Έχουμε 20 δημοτικά σχήματα και δύο περιφερειακά που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Σε μια χρονική περίοδο που, από τη μία, το ενδεχόμενο έλευσης μιας αριστερής κυβέρνησης είναι πιο πιθανό από ποτέ και, από την άλλη, η συγκυβέρνηση κατ' εντολή της Τρόικας και των μεγάλων συμφερόντων έχει διαμορφώσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄  και Β΄ βαθμού:
Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί περίπου κατά 70%.
Το προσωπικό συρρικνώνεται (απάγορεύονται οι προσλήψεις μέχρι τέλος του 2016) με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν και να απαξιώνονται. Μέχρι το τέλος του 2014 προβλέπονται άλλες 6.500 απολύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος που καλούνται να παίξουν τα αριστερά δημοτικά και περιφερειακά σχήματα είναι σημαντικός και κρίσιμος. Αν οι διοικήσεις αυτές περιοριστούν στην ορθή διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης, θα βυθιστούν μέσα σε αυτή, θα καταλήξουν σε αδιέξοδα και θα εγκλωβιστούν σε μονόδρομους.


Το αιτούμενο είναι να δημιουργηθεί ένας αντίθετος πόλος άσκησης πολιτικής, που θα κινείται εκτός της μνημονιακής νομιμότητας, θα έρχεται σε ρήξη με την κεντρική εξουσία με στόχο την ανατροπή της. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο αντίστασης, στο οποίο θα μπορέσουν να συσπειρωθούν κοινωνικές ομάδες, συλλογικόττητες, σωματεία.
Αιτούμενο από τα αριστερά αυτοδιοικητικά σχήματα είναι να προτάξουν τις αξιακές αρχές του ευρύτερου αριστερού χώρου:
Να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αρνούμενοι να αποτελέσουν όργανα εφαρμογής κυβερνητικών αποφάσεων, αποτρέποντας τον προσχηματικό επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, μπλοκάροντας την εφαρμογή του Ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει στόχο τη δημιουργία ετήσιας δεξαμενής απολυμένων.
Να προτάξουν ένα μοντέλο διοίκησης όπου οι αποφάσεις θα συνδιαμορφώνονται με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς και θα ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες. Έργο εξαιρετικά δύσκολο σε μια κοινωνία που έχει γαλουχηθεί στο μοντέλο της ανάθεσης.
Να προασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών κόντρα σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής τους.
Να προασπίσουν τόσο τη δημόσια όσο και τη λαϊκή περιουσία. Μια αριστερή τοπική αρχή μπορεί να είναι σημαντικός σύμμαχος στην αποτροπή πλειστηριασμών κατοικιών, στην υπεράσπιση κοινωνικών αγαθών όπως οι ελεύθεροι πράσινοι χώροι, οι παραλίες, τα δάση.
Να εξασφαλίσουν την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ανέργων, ανασφάλιστων, μεταναστών, στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Στηρίζοντας τη λειτουργία κοινωνικών φαρμακείων και ιατρείων και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη αλληλέγγυων δομών.
Οι αριστερές τοπικές αρχές θα πρέπει να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό διεκδικητικό ρόλο που τους αναλογούσε έως σήμερα και να λειτουργήσουν σαν μοχλός που θα ωθήσει τους πολίτες να δράσουν συμμετοχικά, να ζυμωθούν και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.    

Αγγελική Γκοντόρα

Θεματικές: