Συνέντευξη με το δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 21/11/2014 - 12:57μμ

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσαν 20 Δημάρχους και μια περιφερειάρχισσα στην Αττική. Επίσης έναν περιφερειάρχη στα Ιόνια. Ιδιαίτερα στο Χαλάνδρι η εξέλιξη αυτή ήταν ακόμα πιο σημαντική γατί ο Δήμος κερδήθηκε από ένα ενωτικό ευρύ ριζοσπαστικό σχήμα. Πώς βλέπετε αυτή την εξέλιξη και τι δυνατότητες υπάρχουν για μια αλλαγή παραδείγματος στην Τ.Α;

Η νίκη μας στις εκλογές ίσως ήταν για τους περισσότερους απρόσμενη, όμως έδειξε την ανάγκη των πολιτών να εμπιστευθούν τη διοίκηση του δήμου σε δυνάμεις που, χρόνια τώρα, υπερασπίστηκαν τους αδύναμους, τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και, με δυο λόγια, μια άλλη αντίληψη για τη διαχείριση των «κοινών». Η προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση με τη δημιουργία κινημάτων αλληλεγγύης και, κυρίως, με την παρουσία μας στους κοινωνικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Τα πράγματα στην Τ.Α. δεν θα αλλάξουν από κάποιους δήμους ή περιφέρειες που θα «δώσουν το παράδειγμα». Θα αλλάξουν αν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με την ενεργή συμμετοχή τους στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή ζοφερή κατάσταση. Σκοπός μας δεν είναι απλώς η διαχείριση των προβλημάτων. Είναι η ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους. Και δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε για να το πετύχουμε.    

Τι έχετε να πείτε για την άρνηση στον επανέλεγχο των συμβάσεων των υπαλλήλων;

Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται με την αξιολόγηση των κριτηρίων του νόμου Παυλόπουλου είναι εξωφρενικό. Το 164 Προεδρικό Διάταγμα του 2004, έγινε κατ' εφαρμογήν Κοινοτικής Οδηγίας, κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι εργαζόμενοι που τους αφορούσε ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες και τις οδηγίες που ο νόμος προέβλεπε. Πήραν τις βεβαιώσεις από τους δημάρχους, από τα δημοτικά συμβούλια, κρίθηκαν από υπηρεσιακά συμβούλια και οι συμβάσεις τους ελέγχθηκαν από το ΑΣΕΠ. Και έρχεται σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι οι εργαζόμενοι που ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες που ο νόμος προέβλεπε, είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τυχόν παρατυπίες. Δηλαδή, δεν φταίνε οι δήμαρχοι, δεν φταίνε τα δημοτικά συμβούλια, δεν φταίνε τα υπηρεσιακά, το ΑΣΕΠ, ο νόμος, η κυβέρνηση, το Ελεγκτικό, ο Άρειος Πάγος, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν φταίει κανένας από όλους αυτούς και ο μόνος που ευθύνεται είναι ο εργαζόμενος. Αυτό, εκτός από το ό,τι συνιστά κατάφωρη αδικία, υπονομεύει και τη λειτουργία του δήμου. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι. Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, λένε πάρα πολλοί συνταγματολόγοι  η συνταγματικότητά του θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εμείς υπερασπιστήκαμε αυτήν την άποψη και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δύο φορές. Και με την παλιά σύνθεση, προτού αναλάβουμε εμείς, και με την καινούργια σύνθεση. Ο νόμος του Καλλικράτη λέει ότι ο δήμαρχος δεν έχει πειθαρχική, αστική, ποινική ευθύνη αν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και η κυβέρνηση έρχεται, διά του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να καταργήσει ακόμα και αυτά που προβλέπει ο νόμος.

Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών. Έλεγχος ο οποίος έχει ξεκινήσει από τον Γενάρη του '14. Στον δήμο μας έχουν εξεταστεί 164 φάκελοι υπαλλήλων και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κανένα πλαστό δικαιολογητικό. Και αν βρεθεί, θα είμαστε οι πρώτοι που θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες απομάκρυνσης των πλαστογράφων. Υπάρχει όμως και το θέμα της επιλεκτικότητας των ελέγχων. Από τους 325 δήμους στην Ελλάδα, κάποιοι επέλεξαν να ελέγξουν μόνο δέκα, οι οποίοι μάλιστα δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς με τις περισσότερες μονιμοποιήσεις. Η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πιάσει το πλάνο των απολύσεων που της έχει ορίσει η Τρόικα και τίποτα παραπάνω. Δεν την ενδιαφέρει αν, διώχνοντας υπαλλήλους, θα καταστεί αδύνατη η λειτουργία των δήμων.   

Γιατί ήταν τόσο έντονη η παρέμβασή σας στην απόπειρα εκδίωξης των Ρομά;

Γιατί οι Ρομά που ζουν στο Χαλάνδρι εδώ και δεκαετίες είναι συμπολίτες μας. Γιατί η τοποθεσία που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επέλεξε για τη μετεγκατάστασή τους είναι κρανίου τόπος. Γιατί αν δεν αντιστεκόμαστε στα σχέδια της κυβέρνησης θα βάζαμε σε κίνδυνο μικρά παιδιά. Γιατί δεν θέλαμε να επιτρέψουμε το διεθνή διασυρμό της χώρας και την παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τα ζητήματα της τοπικής δημοκρατίας είναι στην καρδιά μιας αριστερής πολιτικής. Μπορούν κατά τη γνώμη σας να λειτουργήσουν μορφές οργάνωσης που να εμπλέκουν τους πολίτες, όπως για παράδειγμα τοπικά συμβούλια με ουσιαστικό ρόλο, λαϊκές συνελεύσεις, συμμετοχικός προϋπολογισμός κλπ; Μπορεί να υπάρξει διάχυση εξουσιών ώστε να μη διαιωνίζονται δημαρχοκεντρικές πολιτικές;

Ήδη, στους δυο μήνες που διοικούμε τον δήμο οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι κάτι αλλάζει. Έχουμε συζητήσει και καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με φορείς και ομάδες πολιτών (δασκάλους, καθηγητές, συλλόγους γονέων, αθλητικά σωματεία, εμπόρους και ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης, καλλιτέχνες) με σκοπό, πρώτα απ' όλα, να τους ακούσουμε. Και διαπιστώνουμε ότι αυτό που για μας είναι αυτονόητο, δηλαδή ο διαρκής διάλογος με την κοινωνία ως θεμελιώδες στοιχείο παραγωγής πολιτικής, μέχρι τώρα ήταν ανύπαρκτο. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, στις οποίες θα τεθούν τα προβλήματα και θα αναζητηθούν οι τρόποι για να λυθούν. Φυσικά, ξέρουμε ότι ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία και θα ήταν αφελές να ισχυριστούμε ότι θα μετατρέψουμε το Χαλάνδρι σε μια αυτόνομη, αυτοδιαχειριζόμενη νησίδα, σ' ένα «γαλατικό χωριό». Μην ξεχνάτε ότι ο έλεγχος της κρατικής εξουσίας είναι ασφυκτικός και τα περιθώρια πολύ στενά. Έχουμε όμως πέντε χρόνια μπροστά μας και μέρα με τη μέρα θα γινόμαστε ισχυρότεροι. Αρκεί να καταφέρουμε η σχέση μας με τους δημότες να μείνει ζωντανή και, κυρίως, σταθερή.

Στην εποχή της κρίσης είναι τεράστιας σημασίας τα εγχειρήματα  αλληλεγγύης. Τι σχεδιάζετε για το Χαλάνδρι; Ο δήμος μπορεί να συμμετέχει-στηρίζει τέτοια εγχειρήματα; Υπάρχουν δυνατότητες οι υπηρεσίες του δήμου να υποστηρίξουν τους πολίτες έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς και καμιά που να στερείται βασικά αγαθά;

Η υπόσχεσή μας ήταν και παραμένει: Κανείς δεν θα μείνει μόνος του στην κρίση, κανείς δεν θα χάσει το δικαίωμά του στα βασικά αγαθά. Η παράταξή μας τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στη δημιουργία και συνεχίζει να τις στηρίζει κινήσεων αλληλεγγύης που βοηθούν έμπρακτα τους συμπολίτες μας. Από δω και πέρα, θα αξιοποιήσουμε το θεσμικό μας ρόλο και θα δημιουργήσουμε δημοτικά δίκτυα που θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση σε όλους τους τομείς.     

Στα ζητήματα της τοπικής οικονομίας πιστεύετε οτι ο δήμος μπορεί να υποστηρίξει και πώς προσπάθειες αλληλέγγυας συνεργατικής οικονομίας, όπως κολεκτίβες, συνεταιρισμούς ή και πειράματα αυτοδιαχείρισης;

Ήδη στο Χαλάνδρι λειτουργούν δύο τέτοιες δομές με τις οποίες θέλουμε να συνεργαστούμε, να αναδείξουμε τη σημασία τους και να βοηθήσουμε στη δημιουργία και άλλων. Είμαστε ανοιχτοί και μελετάμε τις περιπτώσεις επιτυχημένων συνεταιριστικών εγχειρημάτων, στην Ελλάδα και αλλού, γιατί πιστεύουμε πως μπορούν να προσφέρουν ενδιαφέρουσες λύσεις, όχι μόνο στη σημερινή κρίση αλλά και στο μέλλον.

Τι αλήθεια έγινε στην παρέλαση της 28Žης Οκτωβρίου;

Πιστεύω ότι όλα όσα ειπώθηκαν είναι αστειότητες. Είμαστε η μοναδική χώρα που τους συνεργάτες των κατακτητών τους έκανε υπουργούς και τους αγωνιστές τους έστειλε στα ξερονήσια, και ερχόμαστε 32 χρόνια μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης να θεωρήσουμε παράλογη μια μελωδία ανάμεσα στις 27 που ακούστηκαν σε μια παρέλαση. Το θεωρώ υπερβολικό, δείγμα πανικού. Έχουμε χάσει το μέτρο τελείως σε αυτή τη χώρα. Στο Χαλάνδρι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακουγόταν και ο ύμνος του ΕΑΜ και ο ύμνος του ΕΛΑΣ. Και στις παρελάσεις των αντιστασιακών και στις καταθέσεις στεφάνων. Είναι μια πάγια πρακτική που ακολουθείται σε πολλούς δήμους της Αθήνας.

Η παρέλαση ήταν μια λαϊκή γιορτή. Οι συμπολίτες μας, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, άκουσαν τη Φιλαρμονική του δήμου μας και τον Γιάννη Θωμόπουλο να ερμηνεύουν το «Άξιον Εστί». Έβλεπες ανθρώπους με λευκά μαλλιά να κλαίνε από χαρά. Έγινε κάτι που απέδιδε ακριβώς το νόημα της ημέρας. Αυτό ενόχλησε.  Κατάλαβαν ότι όταν δύο χιλιάδες άνθρωποι στην Πλατεία Χαλανδρίου που δακρύζουν τραγουδώντας τους στίχους του Ελύτη, δεν φοβούνται. Και ορισμένοι δεν θέλουν να φύγει ο φόβος από τις ψυχές των ανθρώπων. Δεν θα τα καταφέρουν.           

Τη συνέντευξη πήρε η Κυριακή Κλοκίτη

Θεματικές: