Δεκεμβριανά

Όποιος «απαγορεύει» τη μνήμη και περιφρονεί τη ζωή, κάνει καλά να φοβάται τη γενικευμένη εξέγερση

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 05/12/2020 - 3:56μμ

Η χουντόφρων απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο –ακόμα και των πιο συμβολικών και προσεκτικών με τις αποστάσεις και τη χρήση μάσκας– κατέληξε σε τραγέλαφο: έβγαλε στο δρόμο ανθρώπους που δεν θα έβγαιναν αλλιώς, έφερε κοντά τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, προκάλεσε παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας, καταγγέλθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ενώσεις αστυνομικών, επικρίθηκε από δεκάδες συνταγματολόγους. Μια προκλητικά δυσανάλογη απαγόρευση, η σύλληψη αγωνιστών ακόμα και για το μοίρασμα φυλλαδίων, και η επιβολή «σωφρονιστικών» προστίμων με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα, ενεργοποίησαν για πολλοστή φορά το «παράδοξο της καταστολής»: αντί να φοβίσει, ο κρατικός αυταρχισμός εξόργισε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Δέκα χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, ο αγώνας συνεχίζεται αλλά πως;

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 23/11/2018 - 7:06μμ

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά πώς;

Ο Δεκέμβρης του 2008 αποτέλεσε τη μαζικότερη εξέγερση στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, με πανελλαδική εμβέλεια, συγκλονιστική νεανική συμμετοχή, πρωτοφανή διάρκεια και μαχητικότητα, την καλύτερη κινηματική συνάντηση αναρχίας και Αριστεράς. Ό,τι ακολούθησε τη δολοφονία του Αλέξη, αυθόρμητο και ακαθοδήγητο, εν πολλοίς είχε τη σφραγίδα της γενιάς του, την οργή, τη γενναιότητα, την ορμή και την αθωότητα που τη διέκριναν. Από τις φλεγόμενες νύχτες των Εξαρχείων και το κάψιμο του Δέντρου στο Σύνταγμα μέχρι τις μαθητικές επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα και τους εμπρησμούς των τραπεζών, επί ένα μήνα σχεδόν η εξέγερση έφτιαξε όνειρα, τρόμαξε τους κυρίαρχους και τους μηχανισμούς τους ποιος από τους σημερινούς απογόνους της τότε κυβέρνησης τόλμησε να ψελλίσει οτιδήποτε για «ανομία» και «άβατο των Εξαρχείων»;

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Η εξέγερση του Δεκέμβρη πάντα επίκαιρη

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 05/12/2015 - 10:25πμ

7 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το κίνημα θα ξανακατέβει στο δρόμο κρατώντας ζωντανό το πνεύμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη και συνεχίζοντας τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Ξανά στους δρόμους, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, ενάντια στην καταστολή και τον τρομονόμο, ενάντια στις αντεργατικές πρακτικές και την κατάλυση των ασφαλιστικού, ενάντια στο νέο «αριστερό» μνημόνιο.

Η φετινή κινητοποίηση του Δεκέμβρη γίνεται στο απόηχο της τρομοϋστερίας και της ανάδυσης του κράτους έκτακτης ανάγκης στην καρδιά της Ευρώπης μετά τη σφαγή στο Παρίσι. Γίνεται στο μέσο της προσπάθειας να ποινικοποιηθεί η προσφυγιά σε Ευρώπη κι Ελλάδα, τη στιγμή ακριβώς που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται μπροστά σε φράχτες ή θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο.

Η προεκλογική ρητορεία για αριστερή διακυβέρνηση έχει μεταμορφωθεί σε πολιτική άσκησης σκληρών μνημονιακών μέτρων και καταστολής δικαιωμάτων. Η κοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ίδιες με τις προηγούμενες πρακτικές λιτότητας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι και κρατούμενες συνεχίζουν να εξαιρούνται από τα στοιχειώδη δικαιώματά τους για άδεια, εκπαιδευτικές άδειες, επισκέψεις. Το κίνημα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με την προνομιακή μεταχείριση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, με ένα ακόμη πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση της δίκης των μελών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για την επίθεσή τους στα γραφεία του Δικτύου.

Σε όλα αυτά η απάντηση συνεχίζει να βρίσκεται στο δρόμο. Στη διεκδίκηση, στην οργάνωση, στην αλληλεγγύη, στον αγώνα. Μέχρι την ανατροπή.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση μνήμης και αντίστασης την Κυριακή 3:00μμ στα Προπύλαια.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Για τις προληπτικές προσαγωγές [Βόλος]

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 09/12/2013 - 8:02μμ

ην Παρασκευή 6/12, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις, μαζική πορεία πολιτών ως έκφραση καταδίκης της αστυνομικής καταστολής που δεν διστάζει να φτάσει μέχρι την εν ψυχρώ δολοφονία, μέχρι την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής.

Πριν από την πορεία η αστυνομία έκανε 22 προληπτικές προσαγωγές για «εξακρίβωση στοιχείων». Όλοι οι προσαχθέντες ήταν νεαρής ηλικίας, μαθητές και φοιτητές οι περισσότεροι, και όλοι είχαν αστυνομική ταυτότητα μαζί τους. Παρέμειναν όμως καταχρηστικά και εκφοβιστικά υπό κράτηση στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας για 5 περίπου ώρες. Αφέθηκαν ελεύθεροι, μαζί με άλλους 9 προσαχθέντες μετά το τέλος της πορείας, μετά από παρέμβαση δικηγόρου και αφού συγκεντρώθηκαν δεκάδες αλληλέγγυοι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.     

Στην Αθήνα, οι προληπτικές προσαγωγές πριν από κάθε πορεία αποτελούν πλέον πάγιο φαινόμενο. Η αστυνομία έχει φτάσει στο σημείο να περιμένει έξω από τα σπίτια τους στοχοποιημένους κοινωνικούς αγωνιστές για να τους συλλάβει πριν πάνε στην πορεία.

Είναι σαφές ότι οι εντολές που απευθύνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προς τις αστυνομικές διευθύνσεις στοχεύουν στην αύξηση της κρατικής καταστολής και στον εκφοβισμό της κοινωνίας. Η τακτική των προληπτικών προσαγωγών, που πλέον χρησιμοποιείται ως κατασταλτικό εργαλείο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα και καταπατά ατομικές ελευθερίες.

Κατηγορίες: 

Πέντε χρόνια μετά, η εξέγερση είναι περισσότερο αναγκαία!/ Ανακοίνωση Βόλου

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 05/12/2013 - 1:56μμ

Την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για το πού μπορεί να φτάσει η κρατική τρομοκρατία, όσο και για το πόσο μακριά μπορεί να
τοποθετηθεί ο πολιτικός ορίζοντας της ριζοσπαστικής εξεγερσιακής κοινωνικής δράσης.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Πέντε χρόνια μετά, ο Αλέξης είναι πάντα παρών, η εξέγερση είναι πάντα αναγκαία

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 02/12/2013 - 8:26μμ

Στις 6 Δεκέμβρη συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που την ακολούθησε. Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 αποτελούν σημείο αναφοράς  τόσο για το πού μπορεί να φτάσει η κρατική τρομοκρατία, όσο και για το πόσο μακριά μπορεί να τοποθετηθεί ο πολιτικός ορίζοντας της ριζοσπαστικής δράσης.

Πέντε χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα ώστε η αστυνομία να μην είναι ένας μηχανισμός  που παράγει «Κορκονέες», αλλά η αστυνομική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όσο ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν. Παράλληλα, το Μνημόνιο ερειπώνει την κοινωνία και υπονομεύει κάθε προοπτική για το μέλλον.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: