Να μην επιτρέψουμε την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων [Βόλος]

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 09/04/2014 - 7:52μμ

Την Πέμπτη 10 Απριλίου δικάζονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου 8 νέοι, οι οποίοι, τον Οκτώβρη του 2012, ως μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, ψήφισαν υπέρ της κατάληψης του σχολείου τους. Κάποιοι από τους κατηγορούμενους έχουν ήδη αποφοιτήσει, ενώ κάποιοι άλλοι που είναι μαθητές της Γ’ τάξης αποκλείονται από το δικαίωμα της διεκδίκησης εισόδου σε τριτοβάθμιες σχολές ως «υπόδικοι». Η ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζουν είναι 6 μήνες και βεβαίως διακυβεύεται η αμαύρωση του ποινικού τους μητρώου.

Με βάση το ισχύοντα νομοθετικό πλαίσιο, οι αποφάσεις για κατάληψη σχολείου -όπως και οποιαδήποτε άλλης μορφής μαθητική κινητοποίηση- λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση των μαθητών του σχολείου και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο 15μελές μαθητικό συμβούλιο, έχουν την ευθύνη να τις υλοποιήσουν. Η μνημονιακή κυβέρνηση, αν και δεν έχει καταργήσει επίσημα τα μαθητικά συμβούλια που, «τύποις», δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να αγωνίζονται και να διεκδικούν, στην πραγματικότητα προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει ποινικοποιώντας τους αγώνες τους.

Οι μαθητές, ως μέλη της σχολικής κοινότητας, έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους για το πώς θα οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών των σχολικών μονάδων, σε θέματα που αφορούν τις συνθήκες της φοίτησής τους, τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την εξασφάλιση των μελλοντικών τους επιλογών. Έχουν το δικαίωμα, μέσα από τις διαδικασίες τους, να κρίνουν, να προτείνουν και να επιλέγουν τις μορφές του αγώνα τους για τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση όμως επιλέγει να υιοθετήσει και στην περίπτωση των μαθητών τις ίδιες μεθόδους που ακολουθεί απέναντι στο σύνολο των πολιτών που διαμαρτύρονται και αντιστέκονται: την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας, εκφοβισμού, πειθαναγκασμού και τελικά υποταγής. Συγχρόνως, μεταφέροντας τη δική της ευθύνη σε μαθητές και καθηγητές, επιχειρεί να επεκτείνει την προπαγάνδα της πως το δημόσιο σχολείο έχει πολλές αδυναμίες τόσο ως προς την εύρυθμη λειτουργία του, όσο και ως προς τη προσφορά της απαιτούμενης γνώσης και έτσι να πριμοδοτήσει την ιδιωτική εκπαίδευση.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα αντιτίθεται στην υπονόμευση του δημόσιου σχολείου, στέκεται στο πλευρό των διωκόμενων και αγωνιζόμενων μαθητών, στηρίζει τους αγώνες του μαθητικού κινήματος και καταγγέλλει ως απαράδεκτη την πρακτική της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων.

Βόλος, 9/4/2014

Κατηγορίες: