ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ"

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 08/09/2009 - 11:56πμ

ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ, ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ

 Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου κλιμακώθηκαν οι δολοφονικές επιθέσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής εναντίων Παλαιστινίων ψαράδων και αγροτών στη Γάζα και εναντίον παιδιών τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.


 Στις 27 Αυγούστου 2009, οβίδα του ισραηλινού ναυτικού αποκεφάλισε τον 25χρονο Παλαιστίνιο ψαρά Μοχάμεντ Νάντι Σαλεχ Αλ Ατάρ, ενώ ψάρευε λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή. Στις 31 Αυγούστου 2009 το ισραηλινό ναυτικό επιτέθηκε όπως κάθε μέρα, σε Παλαιστινιακά ψαροκάικα. Ένα από αυτά αφού γαζώθηκε από τις σφαίρες χτυπήθηκε και από οβίδα με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, που το κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς. Πρόκειται για ένα από τα μόλις 13 «μεγάλα» ψαροκάικα που υπάρχουν στην Λωρίδα της Γάζας του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων. Ο  νεαρός καπετάνιος Άντχαμ Αλ Χαμπίλ υπέστη εγκαύματα. Το συγκεκριμένο ψαροκάικο είχαν συνοδεύσει πολλές φορές ακτιβιστές του ISM πέρυσι (συμπεριλαμβανομένου και μέλους του Συλλόγου Ιντιφάντα). Στις 18 Νοεμβρίου 2008, μαζί με άλλα 2 ψαροκάικα είχε πέσει θύμα ισραηλινής πειρατείας ενώ ψάρευε σε Παλαιστινιακά χωρικά ύδατα, 15 συνολικά ψαράδες και 2 διεθνείς ακτιβιστές και μια ακτιβίστρια του ISM είχαν τότε απαχθεί και αργότερα αφεθεί ελεύθεροι, ενώ τα καΐκια είχαν επιστραφεί με ζημιές και κλεμμένο εξοπλισμό, περίπου δέκα μέρες αργότερα έπειτα από την κατάθεση προσφυγής στο Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο. Στις 4 Ιουνίου 2009 το ίδιο καΐκι έπεσε και πάλι θύμα πειρατείας και 6 ψαράδες θύματα απαγωγής.

 Από την κήρυξη της υποτιθέμενης εκεχειρίας στις 18/1/2009 εκτός από τον δολοφονηθέντα ψαρά, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 6 ψαράδες στη θάλασσα και άλλοι 5 φέρεται να είχαν τραυματιστεί στη στεριά, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 26 κατασχέσεις ψαροκάικων και ψαρόβαρκων και 58 απαγωγές Παλαιστινίων ψαράδων από το Ισραηλινό ναυτικό. Η υποτιθέμενη ζώνη επιτρεπόμενης αλιείας συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο από τα 6 στα 3 ναυτικά μίλια (όταν σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο θα έπρεπε να ήταν 20 ν. μ.) ενώ στην πραγματικότητα οι επιθέσεις γίνονται ακόμα και λίγα μέτρα από την ακτή με αποτέλεσμα πολλοί Παλαιστίνιοι συμπεριλαμβανομένων παιδιών να έχουν τραυματιστεί από σφαίρες ή οβίδες ακόμα και στην ακτή.

 Ταυτόχρονα τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνονται οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αγροτών κυρίως στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής που σταθμεύουν κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής ή και εισβάλλουν στη Λωρίδα.   Στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 ξεψύχησε ένα 13χρονο παιδί που την προηγούμενη μέρα είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά στο κεφάλι ενώ βρισκόταν σε αυτοκίνητο με αγρότες κοντά στο Μπέιτ Χανούν.  Στις 2/9 ένας 17χρονος τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι (καθώς και ένας Παλαιστίνιος μαχητής στο χέρι) κατά τη διάρκεια μικρής κλίμακας εισβολής των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής βόρεια της πόλης του Μπέιτ Χανούν. Στις 24/8 ο 16χρονος Παλαιστίνιος Sa'id 'Ata al-Hussumi δολοφονήθηκε και άλλος ένας 19χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε ενώ προσπαθούσαν να συλλέξουν σύρματα σε χωράφι περίπου 350 μέτρα από το φράχτη της Πράσινης Γραμμής κοντά στην πόλη Μπέιτ Λάχια.

 Στις 23 Αυγούστου τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά ο 63χρονος Fawzi 'Ali Qassem, ενώ βρισκόταν στο χωράφι του, 1800 μέτρα από την Πράσινη Γραμμή, ανατολικά του Μπέιτ Χανούν. Στις 22/8 άλλος ένας ανήλικος Παλαιστίνιος είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά ενώ βρισκόταν στην Μπέιτ Λάχια, 900 μέτρα από την Πράσινη Γραμμή.  Ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, στις 19/8 μια μητέρα και ένα παιδί είχαν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά στο Τζουχρ Αντ Ντικ και στις 20/8 άλλος ένας Παλαιστίνιος πολίτης είχε τραυματιστεί  στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής προσπαθούν να επιβάλλουν μια νεκρή ζώνη τουλάχιστον 300 μέτρων εντός της Λωρίδας της Γάζας, αλλά στην πραγματικότητα επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους ακόμα και χιλιόμετρα εντός της.

 Οι τραυματισμοί και οι δολοφονίες κυρίως ανηλίκων και ηλικιωμένων, δεν περιορίζονται μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά επεκτείνονται και στην Δυτική Όχθη. Την 31η Αυγούστου οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 15χρονο Mohammed Riad Nayef 'Elayan με 3 σφαίρες στο στήθος ενώ απέτρεπαν επί μία ώρα την διακομιδή του σε νοσοκομείο και τραυμάτισαν τουλάχιστον 2 νοσοκόμους. Όλα αυτά μέσα σε ένα εντεινόμενο κλίμα επιθέσεων των παράνομων Ισραηλινών εποίκων που μαχαίρωσαν Παλαιστίνιο που συμμετείχε σε πρόγραμμα της Ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B' Tselem, βίαιης καταστολής του κινήματος των χωριών ενάντια στο Τείχος, με δεκάδες συλλήψεις τόσο της ηγεσίας των κατοίκων όσο και παιδιών και με τραυματισμούς με πραγματικά πυρά εναντίον Παλαιστινίων αλλά πλέον και Ισραηλινού πολίτη. Και βέβαια εν μέσω μιας απίστευτης εθνοκάθαρσης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου μέχρι και η Δύση αναγκάστηκε να καταδικάσει αλλά είναι απρόθυμη να εμποδίσει.

 Η κλιμάκωση των επιθέσεων ιδιαίτερα ενάντια σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμάχων (ψαράδες και αγρότες της Λωρίδας της Γάζας, παιδιά), κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη επί τόπου διεθνούς αλληλεγγύης αλλά και ανάπτυξης διεθνών πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες πτυχές του Παλαιστινιακού ζητήματος.


 Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα»


http://www.intifada.gr/cgi-bin/pages/page3.pl?arlang=Greek&arcode=090907173638&argenkat=%CD%DD%E1

 

Κατηγορίες: