Για μια αριστερή κυβέρνηση της Αριστεράς - Αφετηριακές προσεγγίσεις και άμεσες διεκδικήσεις

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 14/05/2015 - 9:35μμ

Στο Δελτίο Θυέλλης του Νοεμβρίου 2014, εκτιμώντας την επερχόμενη πολιτική αλλαγή και σε συνέχεια της συζήτησης από τη συνδιάσκεψή μας το Δεκέμβριο του 2011 για την κυβέρνηση της Αριστεράς, δημοσιεύσαμε μια σειρά θέσεων που απευθύνονται στην Αριστερά και το ευρύτερο κίνημα. Αυτές οι θέσεις αφορούσαν τα λεγόμενα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό/προσφυγικό, τις φυλακές, την κρατική καταστολή, τους πολιτικούς κρατούμενους και τη φασιστική τρομοκρατία. Τα συγκεκριμένα κείμενα συζητήθηκαν στις τοπικές κινήσεις του Δικτύου και μαζί με αυτά που δημοσιεύονται στο παρόν Δελτίο Θυέλλης θα αποτελέσουν εισηγητικές προτάσεις στην προσεχή συνδιάσκεψη του Δικτύου  και ελπίζουμε αντικείμενο συζήτησης στις γραμμές της ευρύτερης Αριστεράς.

Τα νέα κείμενα αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα και τους εργατικούς αγώνες, την παιδεία, την υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι και αυτά συγκροτημένα με τη δομή των αφετηριακών προσεγγίσεων - άμεσων διεκδικήσεων και διaπνέονται επίσης από τη λογική της προωθητικής αντιπολίτευσης στην αριστερή κυβέρνηση.

Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μια εντελώς νέα περίοδο, που ασφαλώς διαμορφώνει θετικά δεδομένα για το κίνημα και τις λαϊκές τάξεις, αλλά παράλληλα διακρίνεται από τρομοκρατικούς εκβιασμούς και κινδύνους, ρευστότητα, αμηχανία και υπαναχωρήσεις. Κατά τη γνώμη μας, επίδικα του κινήματος δεν μπορεί να είναι η γενική και αφηρημένη «αποκάλυψη» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε, πολλώ δε μάλλον, η «ανατροπή» του, αλλά η πολιτική αντεπίθεση και η οργανωτική ανασυγκρότηση του ίδιου του κινήματος. Με αυτή την έννοια, επείγουν η προγραμματική στόχευση και η ενότητα στη δράση του ευρύτερου κινήματος και προς τούτο η προσπάθεια του Δικτύου που συνοψίζεται και σε αυτά τα κείμενα.      

Η συντακτική ομάδα του «Δ.Θ.»

Θεματικές: