Αλληλεγγύη στον σύντροφο Α.Τ και στους συλληφθέντες της 9ης Οκτωβρίου 2012

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 13/06/2017 - 3:50μμ

Αύριο Τετάρτη, 14 Ιούνη 2017 δικάζεται ο σύντροφός μας Α.Τ., μαζί άλλους 23 συλληφθέντες από την πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα μέσα στην μνημονιακή εποχή, την 9η Οκτωβρίου 2012. Την ημέρα εκείνη, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε ένα από τα πολλά δείγματα ακραίου αυταρχισμού που την χαρακτήριζαν, εφάμιλλο όλων εκείνων των παροιμιωδών σχεδίων καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων της εποχής ’10-’12: επιβολή απαγόρευσης συγκεντρώσεων και πορειών για εκείνη την ημέρα επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ, εκατοντάδες «προληπτικές» προσαγωγές, συνεχής τρομοκράτηση και επιθέσεις προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές με ρήψεις χημικών και δακρυγόνων στη συγκέντρωση, αυθαίρετη αστυνομική βία και ξυλοδαρμοί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όλή αυτή η «επίδειξη» καταστολής αποτύπωνε το κλίμα φόβου που επιχειρούσε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά με σκοπό να αποτρέψει την κοινωνική ανυπακοή που εκφραζόταν με κάθε αφορμή απέναντι στο μνημονιακό καθεστώς (πλατείες ’11, 48ωρη απεργία Οκτώβρη ’11, συγκεντώσεις ενάντια στο 2ο μνημόνιο – Φλεβάρης ’12) καθώς και να αποτελέσει απόδειξη «καλής πίστης» στην τρόικα και τους υποστηρικτές τής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι η λιτότητα δεν συναντά κοινωνικές αντιστάσεις και μπορεί να εφαρμόζεται στο διηνεκές.

Ο απολογισμός της κρατικής καταστολής εκείνη την ημέρα ήταν «εντυπωσιακός»: 220 προσαγωγές διαδηλωτών από τις οποίες 24 έγιναν συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρέθηκε και ο σύντροφός μας Α.Τ., στον οποίο, για την κατοχή μιας μάσκας για την αποφυγή εισπνοής χημικών, απαγγέλθηκαν -ψευδώς- κατηγορίες για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, μαζί με μερικές ακόμη. Μια ακόμα “καινοτομία” που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από εκείνη την ημέρα στην μνημονιακή εποχή ήταν η διαπόμπευση των συλληφθέντων μέσω της δημοσίευσης των φωτογραφιών τους και των προσωπικών τους δεδομένων στο site της ΕΛ.ΑΣ, Η απαράδεκτη αυτή πρακτική παραβιάζει κάθε έννοια προστασίας της προσωπικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ έρχεται και σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή “καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου”, καθώς η δημοσίευση των συγκεκριμένων στοιχείων δεν έχει σχέση με καταδικασθέντες αλλά με υπόδικους, ενισχύοντας ταυτόχρονα λογικές χαφιεδισμού και κανιβαλισμού.

Πέντε χρόνια μετά από εκείνη την μέρα, θα είμαστε όλοι και όλες δίπλα στους συλληφθέντες της 9ης Οκτωβρίου, όπως και τότε ήμασταν όλοι και όλες μαζί στο δρόμο και όπως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί απέναντι σε κάθε μορφή καταστολής, πειθάρχησης και καταπίεσης. Την Τετάρτη θα είμαστε εκεί, στο πλευρό των συναγωνιστών μας, ως μέρος του πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης το οποίο αποτελεί τη δύναμη μας απέναντι στο κλίμα φόβου, καταστολής και ματαίωσης. Συλλογικά, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, τους αγώνες μας για έναν άλλο κόσμο.

Η αλληλεγγύη μας θα νικήσει την καταστολή τους!

Συγκέντρωση την Τετάρτη 14/6 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (είσοδος από Δεγλέρη) στις 9.00.

Ανασύνθεση ΟΝΡΑ
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: