Όνειδος η ένσταση για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 01/01/2018 - 8:42μμ

Αυτή την φορά η λέξη πρωτοφανές δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά κυριολεξία. Δεν έχει ξαναγίνει να κάνει κυβέρνηση (μάλιστα με υπογραφή του αρμόδιου υπουργού) αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών, όπως έπραξε η κυβέρνηση Τσίπρα για την παροχή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό. Κι είναι ανήκουστο η ένσταση αυτή να κατατίθεται σε… αστυνομικό τμήμα. Δηλαδή η κυβέρνηση όχι μόνο υπέκυψε στον εκβιασμό Ερντογάν, αλλά δεν «άντεξε» να περιμένει να ανοίξουν τα δικαστήρια. Πρόκειται για όνειδος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση για την παροχή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό είναι απολύτως δικαιολογημένη γιατί:

  • Ενδεχόμενη απέλασή του στην Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπειά του.
  • Στην Τουρκία του Ερντογάν δεν γίνονται σεβαστοί οι βασικοί κανόνες που προβλέπει η διεθνής νομοθεσία για την απονομή δικαιοσύνης.
  • Στον φάκελο που έστειλαν οι τουρκικές αρχές δεν στοιχειοθετούνται με επάρκεια οι συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο στρατιωτικός.

Μπορεί ο Άρειος Πάγος να έχει αποφασίσει τη μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών, εντούτοις, χωρίς την ολική προστασία του ασύλου το ζήτημα της έκδοσης ενδέχεται να ανοίξει ξανά. Άλλωστε η Τουρκία ήδη θεωρείται ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες από τη Συρία…

Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής είναι απολύτως τεκμηριωμένη. Αντιθέτως, η ένσταση της κυβέρνησης είναι νομικά, πολιτικά και, κυρίως, ηθικά έωλη. Η μόνη δικαιολόγηση της μπορεί να είναι η πλέον αμοραλιστική εκδοχή της «κρατικής σκοπιμότητας».

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο να μην αναγνωρίζει θεμελιώδη ηθικά όρια στην πολιτική πρακτική της.

Αθήνα 1/1/2018

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Κατηγορίες: