Στο δρόμο θα σπάσει η απαγόρευση των διαδηλώσεων

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 06/07/2020 - 11:18μμ

Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, περιορίζει βάναυσα το δικαίωμα στη διαδήλωση, σε βαθμό που αγγίζει την ακύρωσή του. Οι διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να αποφασίζει ποιος μπορεί να διαδηλώνει, αλλά και να διαλύει διαδηλώσεις κατά τη διάρκειά τους. Προβλέπουν το ιδιώνυμο για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση και αστική ευθύνη του «διοργανωτή» για ζημιές που ενδεχομένως γίνουν κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης. Όλα αυτά αποσκοπούν στο να επιφέρουν μια μείζονα αλλαγή στο πεδίο των ελευθεριών:

Η δημόσια συνάθροιση από αυτονόητο δικαίωμα για τον καθένα μετατρέπεται σε «προνόμιο» που αποδίδεται κατά το δοκούν από το μηχανισμό καταστολής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που υφίστανται τις σκληρότερες διακρίσεις και την αγριότερη καταστολή, βρίσκονται κατεξοχήν στο στόχαστρο του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αποτελεί έκφραση της ανησυχίας των κυβερνώντων, αλλά και των “από πάνω” συνολικά, για έναν νέο γύρο κοινωνικής αναταραχής λόγω της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης σε βάρος των φτωχών. Είναι χαρακτηριστική η διάταξη που περιορίζει ασφυκτικά τη δυνατότητα των αυθόρμητων διαμαρτυριών. Ωστόσο, πρέπει να δούμε σε αυτό την απόληξη μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να καταργηθεί το «δημοκρατικό κεκτημένο» της Μεταπολίτευσης. Δηλαδή, το ανοιχτό πεδίο ελευθερίας που κατακτήθηκε χάρη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κατάρρευση της χούντας και την κοινωνική συνείδηση που διαμορφώθηκε τα επόμενα χρόνια. Τους ενοχλούσε και τους ενοχλεί να έχουν «οι από κάτω» φωνή. Γι’ αυτό και θέλουν να τους φιμώσουν.

Την Τρίτη 7/7 στις 7:00 μ.μ. διαδηλώνουμε στα Προπύλαια για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συνδικάτων του δημοσίου τομέα την Τετάρτη το μεσημέρι.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων και φορέων, την Πέμπτη 9/7, στις 7μμ στα Προπύλαια, και στις αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι ούτε θα συμβιβαστούμε ούτε και θα υπακούσουμε στις απαγορεύσεις τους.

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Κατηγορίες: