Ο απεργός πείνας Γιάννης Μιχαηλίδης πρέπει να ζήσει και να αποφυλακιστεί άμεσα

  • Δημοσιεύτηκε: Κυρ, 10/07/2022 - 11:00μμ

Στη χώρα που οι δολοφόνοι του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του Ζακ Κωστόπουλου απολαμβάνουν την ελευθερία τους, ο αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, γιατί ζητά να ισχύσει το αυτονόητο: η αποφυλάκισή του στα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε για ληστεία και στα 2/5 της ποινής που ο ίδιος εξέτισε ήδη για απόδρασή του το 2019.

Απεργός πείνας από τις 23 Μαΐου, διάστημα στο οποίο έχει χάσει πια πάνω από το 21% του σωματικού βάρους του, ο Γιάννης εξωθείται στο θάνατο, φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας σε πλήρη απομόνωση, σε συνθήκες που για τη θεράπουσα ιατρό του, κ. Παντελία Βεργοπούλου, συνιστούν βασανιστήριο. Ενδεικτικά, ακόμα και στην προσωπική του γιατρό απαγορεύθηκε η κλινική εξέταση και η ίδια είδε τον απεργό πείνας μέσα απ’ τα κάγκελα, παρουσία αστυνομικού που άκουγε και έβλεπε την επικοινωνία γιατρού-ασθενή.

Ας το θυμίσουμε: το 2013, ο Γιάννης βασανίστηκε από την Αστυνομία για τη ληστεία στο Βελβεντό και έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, χωρίς να τιμωρηθεί κανείς απ’ όσους τον βασάνισαν και τον διαπόμπευσαν· ο Γιάννης κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας (!) επειδή πήρε περιπολικό για να διαφύγει τη σύλληψη· ο Γιάννης καταδικάστηκε σε 11 χρόνια επιπλέον φυλάκιση για κατοχή φυσιγγίων, παρότι την ευθύνη γι’ αυτά ανέλαβε επώνυμα άλλος· ο Γιάννης στερήθηκε για μήνες την ελευθερία του, κατηγορούμενος για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος του (μέχρι που τελικά αθωώθηκε)· ο Γιάννης επέδειξε καλή διαγωγή στη φυλακή, αλλά ακόμα κι αυτή θεωρήθηκε «επιτηδευμένη». Τα πράγματα είναι εξωφρενικά απλά και απλά εξωφρενικά: ο Γιάννης Μιχαηλίδης ζητά να ισχύσει ο νόμος και στην περίπτωσή του, όμως ο ίδιος παραμένει αναρχικός – πράγμα που για τη δικαστική και την πολιτική εξουσία είναι ασυγχώρητο, εξού και τίθεται πάνω από τη ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης πρέπει να ζήσει και να νικήσει. Είμαστε ολόψυχα μαζί του.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Θεματικές: 
Κατηγορίες: