Δίκη Νέας Σμύρνης: Να μην αφήσουμε τους βασανιστές της Αντιτρομοκρατικής να εκδικηθούν τους συλληφθέντες

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 11/10/2022 - 3:34μμ

Τον Μάρτιο του 2021, ένας νέος άνθρωπος στη Νέα Σμύρνη δοκίμασε στο σώμα του την απρόκλητη βία της Αστυνομίας και η κραυγή του –εκείνο το «Πονάω» που μας συγκλόνισε–, έβγαλε στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, παρά τις δυσανάλογες απαγορεύσεις με πρόσχημα την πανδημία.

Στις 9 Μαρτίου, όλη η Ελλάδα είδε τους αστυνομικούς της μηχανοκίνητης «Δράσης» να κινούνται αφιονισμένοι κατά των διαδηλωτών, και άκουσε έναν από αυτούς να ντοπάρει συναδέλφους του με το αλησμόνητο «πάμε να τους σκοτώσουμε». Τις επόμενες μέρες, είδαμε και ακούσαμε συγκλονισμένοι έναν από τους 11 συλληφθέντες, τον αναρχικό Άρη Παπαζαχαριουδάκη, να μιλά για τα βασανιστήρια και το μίσος των θρασύδειλων μπράβων της Αντιτρομοκρατικής που τον κακοποίησαν, και να αφηγείται τον βασανισμό του Όμηρου Μ. Είδαμε τη σύλληψη και «προσωρινή» κράτηση ενός νέου ανθρώπου, του «Ινδιάνου», για εφτά ολόκληρους μήνες, με μόνο στοιχείο την κατάθεση ενός αναξιόπιστου μάρτυρα. Αυτό που δεν είδαμε ήταν η παραπομπή σε δίκη κάποιου από τους βασανιστές: αντί γι’ αυτούς, στο δικαστήριο βρέθηκαν τη Δευτέρα οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Όσες και όσοι βρεθήκαμε τη Δευτέρα στο δικαστήριο, είδαμε περίπου τριάντα αστυνομικούς της «Δράσης», των ΜΑΤ και της ΔΙΑΣ να προκαλούν τους κατηγορούμενους και τους αλληλέγγυους, βέβαιοι για την ατιμωρησία τους. Είδαμε την αντικατάσταση του εισαγγελέα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και τον διορισμό δικηγόρων για τρεις από τους κατηγορούμενους, στους οποίους δόθηκαν μόλις τέσσερις μέρες για να εξετάσουν το υλικό της δικογραφίας και να προετοιμαστούν. Γίναμε μάρτυρες της άρνησης να δημοσιοποιηθούν τα επαγγέλματα των ενόρκων και, κυρίως, της άρνησης να βγει το «βραχιολάκι» από τον Όμηρο Μ., χωρίς η εισαγγελία να μπει στον κόπο να τεκμηριώσει την απόφασή της.

Στη δίκη των 11 συλληφθέντων της Νέας Σμύρνης παίζεται για πολλοστή φορά το ίδιο έργο: η πλήρης συγκάλυψη των πραγματικών εγκληματιών, η αντιστροφή των ρόλων θύτη και θύματος, η απόπειρα των βασανιστών, αφότου εκτέθηκαν ως αυτό που είναι, να πάρουν εκδίκηση από όσους επιμένουν αντιστέκονται. Είναι ώρα να μπει φρένο.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 11 συλληφθέντες της Νέας Σμύρνης, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 10:30μμ, στο Β' Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (Δέγλερη 4), στην αίθουσα 3. Οι βασανιστές δεν θα πάρουν ρεβάνς.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Κατηγορίες: