Από το Διεθνές Συμπόσιο στο Βερολίνο ενάντια στην απομόνωση, για την έκδοση του αγωνιστή Ταϊλάν.

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 16/12/2004 - 12:00πμ

Το 3ο διεθνές Συμπόσιο ενάντια στην απομόνωση, που έγινε από τις 15.-18.12.2004 στο Βερολίνο, ζητάει από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης να μη εκδώσει τον κουρδικής καταγωγής Τούρκο αγωνιστή Ταϋλάν (Sinan Bozkurt) στη Γερμανία.
Ο Ταϋλάν βρίσκεται εδώ και περίπου εννιά μήνες στις φυλακές για να εκδοθεί εξαιτίας ενός γερμανικού εντάλματος σύλληψης. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εν μέρει λόγω κατηγοριών για τις οποίες ο Ταϋλάν αθωώθηκε παλαιότερα στη Γερμανία και αποζημιώθηκε για την προφυλάκισή του, εν μέρει λόγω κατηγοριών που είναι εντελώς ανεδαφικές. Κατηγορείται για βαριά περίπτωση απόπειρας εμπρησμού, δημιουργία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και απόπειρα δολοφονίας, που θα έκανε σε σχέση με τις πολιτικές δραστηριότητές του κατά τουρκικών υπηρεσιών στη Γερμανία.
Ο Άρειος Πάγος, το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο, αρνήθηκε να εγκρίνει την έκδοση για τις κατηγορίες της δημιουργίας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και της απόπειρας δολοφονίας, επειδή τις εκτίμησε ως τελείως αναιτιολόγητες. Δέχτηκε όμως την έκδοση για βαριά περίπτωση απόπειρας εμπρησμού. Τώρα είναι η σειρά του υπουργού Δικαιοσύνης να αρνηθεί ή να δεχτεί την έκδοση.
Επειδή η έκδοση θα γινόταν για δράσεις που ο Ταϋλάν κατηγορείται ότι διέπραξε ως πολιτικός αγωνιστής, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει ένα φάσμα από προοδευτικές οργανώσεις μέχρι τα μεγάλα συνδικάτα. Ο Ταϋλάν ο ίδιος βρίσκεται εδώ και περίπου 40 μέρες σε απεργία πείνας.
Υποστηρίζουμε το αίτημα του ελληνικού κινήματος αλληλεγγύης να μην εκδοθεί ο Ταϋλάν στη Γερμανία και να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Κατηγορίες: