Συνέντευξη Τύπου στο Στέκι Μεταναστών για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τους μετανάστες

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 23/03/2005 - 12:00πμ

Σήμερα, 22 Μαρτίου 2004, στο Στέκι Μεταναστών, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την είσοδο και παραμονή των αλλοδαπών στην Ελληνική Επικράτεια .
Στη συνέντευξη παρευρίσκοντο μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και εκπρόσωποι των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων από τις οργανώσεις :

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών – Σλομποντάνκα Ζίλιχ
Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων στην Ελλάδα (KASAPI) – Τζο Βαλέντσια και Υβέτ Σάντσες
Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας – Ανουάρ Ικμπάλ
Συλλόγου Εργαζομένων Μπανγκλαντές – Σελίμ Τζαχίντ
Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών – Ερβίν Σέχου
Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων – Ναβρούζ Αμπιλεκάϊ και Ζενάϊ Γιάνι
Παναφρικανικός Σύνδεσμος Ελλάδας – Φρέντυ Τσιμπάντι
Βουλγαρική Κοινότητα – Μιλένα Παρβάνοβα και Ράντκα Ντίμοβα
Κοινότητα Μπανγκλαντές Ελλάδας – Ταζούλ Ισλάμ
Σύλλογος Αιγυπτίων Εργαζομένων “EL RAPTA”



Οι δικηγόροι των Δικτύων, Γιάννα Κούρτοβικ και Ευαγγελία Φακίνου παρουσίασαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου, βάσει του προσχεδίου που έχει ήδη κυκλοφορήσει και δημοσιευτεί σε μερίδα του Τύπου, τονίζοντας ότι, ανεξάρτητα από τυχόν τροποποιήσεις που θα γίνουν, αποκαλύπτει τη βασική φιλοσοφία και πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης
Επίσης οι εκπρόσωποι των Μεταναστευτικών Οργανώσεων και Κοινοτήτων πήραν το λόγο και κατήγγειλαν τις νέες αντιμεταναστευτικές διατάξεις και τα αδιέξοδα που δημιουργούν.
Θέμα : το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του ν. 2910/01


Η εφαρμογή του ν. 2910/01 συμπληρώνει σε λίγο 4 χρόνια και ανέδειξε στην πράξη τις θεμελιακές αδυναμίες και αντινομίες του, που επανειλημμένα είχαμε επισημάνει, ήδη από το στάδιο της επεξεργασίας του:
- ο γραφειοκρατικός κυκεώνας, υπερφόρτωσε τις υπηρεσίες, εξάντλησε όλους τους εμπλεκόμενους, γέννησε αδιέξοδα και αδικίες, και τροφοδότησε για μια ακόμη φορά τη συναλλαγή
- οι ανελαστικές διατάξεις οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στην απονομιμοποίηση
- η παντελής έλλειψη ανθρωπιστικών ρητρών δημιούργησε απάνθρωπες καταστάσεις
- η πολιτική λογική που τον ενέπνεε, προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες νέες απελάσεις και απειλεί με απέλαση ακόμη περισσότερους, καταδικάζοντας τους να ζουν στο σκοτάδι του φόβου της ανασφάλειας και στο έλεος των κάθε λογής εκμεταλλευτών και κυκλωμάτων.

Το Δελτίο Τύπου της συνέντευξης

Το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή , και που το κείμενο του έχει διαρρεύσει ήδη στον Τύπο , αγνοώντας τα αδιέξοδα που δημιούργησε η προηγούμενη κατάσταση, έρχεται με ελάχιστες τροποποιήσεις να υπερθεματίσει στην πολιτική της αδιάλλακτης αντιξενικής, σκληρής, καχύποπτης και δυσανεκτικής αντιμετώπισης του μετανάστη, και να οδηγήσει και πάλι σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους .
( Ελάχιστες οι διατάξεις βελτίωσης : η άδεια παραμονής σε θύματα ατυχημάτων, (άρθρο 44) θρησκευτικούς λειτουργούς γνωστών θρησκειών( άρθρο 39) , ερευνητών και κάποιες άλλες αδιάφορες για την πλειοψηφία των μεταναστών πολύ ειδικές περιπτώσεις).




Ειδικότερα το νομοσχέδιο Παυλόπουλου , όπως έχει κατ’ αρχήν μέχρι σήμερα :

1 Αγνοεί τους 500.000 μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στη χώρα εκτός διαδικασίας νομιμοποίησης , έχοντας συχνά απονομιμοποιηθεί από λάθη των υπηρεσιών ή εξαιτίας της ανελαστικότητας του νόμου και που περιμένουν εδώ και χρόνια με αγωνία, ελπίζοντας σε μια ανθρωπιστική ρύθμιση που θα τους δώσει δικαίωμα στην ζωή.
2 Ενάντια στην διακηρυσσόμενη πρόθεση πάταξης της γραφειοκρατίας, διατηρεί τους γραφειοκρατικούς δαιδάλους για τους μετανάστες ( εμμονή στην απόδειξη εκατοντάδων ημερών ασφαλιζόμενης εργασίας, ασφυκτικές προθεσμίες, ανελαστικές προϋποθέσεις, λεπτομερειακές ρυθμίσεις, εμπλοκή πολλών υπηρεσιών , ενσωμάτωση των αρνητικών ρυθμίσεων των εγκυκλίων που είχαν έντονα καταδικασθεί από όλες τις πλευρές, επαναφορά της κρίσης «Επιτροπής Μετανάστευσης») με μόνη εξαίρεση την ( πάγιο αίτημα των μεταναστών) κατάργηση της χωριστής άδειας εργασίας και ενιαιοποίηση της διαδικασίας χορήγησης άδειας παραμονής για έναν από τους λόγους του νόμου , ρύθμιση που αποσκοπεί στο να άρει τα αδιέξοδα της Διοίκησης και όχι την ταλαιπωρία των ίδιων των μεταναστών (άρθρα 10, 11, 12, 13- Επιτροπή Μετανάστευσης- 15, ).
3 Καταργεί την αρμοδιότητα των Δήμων και των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναθέτοντας όλες τις διαδικασίες στην Περιφέρεια και ξαναφέρνοντας την αποφασιστική αρμοδιότητα για την παραμονή στα χέρια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης .
4 Επιδεινώνει τους όρους οικογενειακής συνένωσης (αύξηση του ελάχιστου αναγκαίου εισοδήματος για έλευση συζύγου και παιδιών, στο 20% για τη σύζυγο και 15% για κάθε παιδί πανω από το εισόδημα ανειδίκευτου εργάτη αποκλεισμός ανήλικων παιδιών από άλλο γάμο, έλεγχος « πραγματικού συζυγικού βίου» (!!) κ.α. άρθρο 53 επ. ).
5 Εισάγει απαγορευτικές διατάξεις για την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (απαίτηση κατάθεσης ελάχιστου ποσού 60.000 ευρώ, οικονομοτεχνική μελέτη, ωφελιμότητα , έγκριση επιτροπής) τόσο για την αρχική χορήγηση όσο και για την ανανέωση, διάταξη, που η εφαρμογή της θα τινάξει στον αέρα τις χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις μεταναστών και θα θέσει εκτός διαδικασίας χιλιάδες από αυτούς (άρθρο 24 επ.).
6 Στερείται παντελώς ανθρωπιστικών ρητρών , διατάξεων, δηλαδή, που να επιτρέπουν την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων με όρους ανθρωπιστικούς , αφού η χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος προβλέπεται μόνον για κατόχους άδειας παραμονής (οι οποίοι κατ’ αρχήν δεν την έχουν ανάγκη) και αποκλείεται για όλους τους υπόλοιπους (άρθρο 44).
7 Εισάγει απαράδεκτες διατάξεις για την προστασία των θυμάτων του trafficking (περίοδος «περίσκεψης» , συνεργασία κλπ – άρθρο 46 επ).
8 Μιλώντας υποκριτικά για «κοινωνική ένταξη» (αρθρ. 65 επ. , εισάγει φασιζουσες διατάξεις για την χορήγηση της σταθερής (διάρκειας τουλάχιστον 5 ετών) άδειας παραμονής στον «επί μακρόν διαμένοντα» θέτοντας απαράδεκτες προϋποθέσεις , όπως «ο έλεγχος ήθους και προσωπικότητας» , αλλά και πρόσθετους απαγορευτικούς όρους όπως η γνώση -εκτός από τη γλώσσα - ιστορίας και πολιτισμού , ύπαρξη «κατάλληλου» καταλύματος κλπ (αρθρ. 67 επ. ) και με εφαρμογή πάντως μετά το 2011 (αρθρο 91) ακόμη αγνοεί τους μετανάστες δεύτερης γενιάς (διατηρεί πάντως το δικαίωμα πρόσβασης στην παιδεία για τους χωρίς χαρτιά - άρθρο 72).
9 Αποκλείει για τους μετανάστες από την προστασία των διατάξεων του νόμου περί διοικητικής διαδικασίας, (ν.2690/99), που ισχύουν για όλους τους διοικούμενους (προθεσμίες, κατάθεση εγγράφων, εκπροσώπηση, επιδόσεις, διαδικασίες κλπ αρθρ. 73, ).
10 Διατηρεί και σε μερικές περιπτώσεις επιδεινώνει το καθεστώς των κυρώσεων για οποιαδήποτε – αδιαφοροποίητα- παράβαση των διατάξεων (και των πιο ασήμαντων ) του νόμου σύμφωνα με το οποίο η παραμικρή υπέρβαση μίας προθεσμίας οδηγεί σε απώλεια της άδειας παραμονής , παραχρήμα κράτηση και απέλαση ( αρθρ. 75 επ).
11 Διατηρεί και χειροτερεύει το αντισυνταγματικό καθεστώς της κράτησης των αλλοδαπών , με ειδικές διατάξεις για την νομιμοποίηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης (αρθρ. 81).
12 Αυστηροποιεί το πλαίσιο των ποινών για τις ποινικές διατάξεις (άρθρα 83 επ.)
13 Διατηρεί και επεκτείνει το καθεστώς στέρησης νομικής προστασία για τους μετανάστες θύματα σύλληψης και απομάκρυνσης από τη χώρα άρθρα 86 επ).



Ζητάμε
- Να καταργηθούν οι ξενόφοβες ρυθμίσεις του νόμου που παράγουν ανισονομία και ανισότητα
- με τον περιορισμό της ασφυκτικής γραφειοκρατίας
- την εισαγωγή ανθρωπιστικών ρητρών
- την δυνατότητα ρύθμισης μεταβατικών καταστάσεων
- την δυνατότητα θεραπείας ελαττωμάτων και απώλειας προθεσμιών, με αναλογική εφαρμογή του ν. 2690/99,
- Κοινωνική εξίσωση και συμμετοχή
- πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες
- Αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων
- προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία,
- σεβασμός και ασφάλεια δικαίου για τους αλλοδαπούς και
- προσαρμογή των διατάξεων στο Σύνταγμα
- ριζική αναθεώρηση των διατάξεων περί κράτησης και απέλασης
- Αποκατάσταση όσων απονομιμοποιήθηκαν από τις παράλογες ρυθμίσεις
- Νομιμοποίηση για όλους όσους βρίσκονται χωρίς δικαίωμα νόμιμης παραμονής
- Ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες των πολέμων της φτώχειας και των καταστροφών
- Συμμετοχή των μεταναστευτικών κοινοτήτων και οργανώσεων στη συζήτηση για την διαμόρφωση του νόμου

Αθήνα 22/3/2005

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Θεματικές: 
Κατηγορίες: