Η επιτυχία του αντιφασιστικού κινήματος, αφετηρία νέων αγώνων

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 22/09/2005 - 12:00πμ

Κάτω από την πίεση της πανελλαδικής αντιφασιστικής κινητοποίησης, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανώσεων δεν μπόρεσαν να οργανώσουν το πανευρωπαϊκό κάμπινγκ τους. Επιπλέον, οι χτεσινές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις τούς εμπόδισαν να παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας. Το γεγονός ότι οι νεοναζί αναγκάστηκαν να κλειστούν στα γραφεία τους συνιστά μεγάλη επιτυχία του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος. Οι χρυσαυγίτες δεν μπόρεσαν να διασπείρουν το ρατσιστικό μίσος, δεν μπόρεσαν να προπαρασκευάσουν νέες επιθέσεις εναντίον μεταναστών, καθώς και αριστερών και αναρχικών αγωνιστών.


Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτήν τη μεγάλη επιτυχία του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος. Η πανελλαδική εμβέλεια της κινητοποίησης, καθώς και το ότι χτες στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές-ριες (τουλάχιστον 500 στη συγκέντρωση των αριστερών οργανώσεων στην Ομόνοια, με κινητοποίηση μόλις 24 ωρών και σε κλίμα τρομολαγνείας) αποδεικνύουν ότι μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει απωλέσει τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του. Επίσης, είμαστε ικανοποιημένοι-ες γιατί το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ είχε κεντρικό ρόλο σε όλες τις ανά την Ελλάδα συγκεντρώσεις, δείχνοντας για μια ακόμα φορά τη μεγάλη δύναμη κινητοποίησης που έχει. Πιστέυουμε ότι η χτεσινή επιτυχία πρέπει να γίνει αφετηρία για νέους αγώνες όχι μόνο ενάντια στη Χρυσή Αυγή, αλλά και ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, των οποίων φορείς δεν είναι μόνο οι χρυσαυγίτες.


Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά μερίδα των ΜΜΕ επιδίδεται στο γνωστό εμπόριο τρομολαγνείας και πατριδοκαπηλείας. Μετατρέπουν το κάψιμο μιας σημαίας στη συγκέντρωση του αναρχικού χώρου σε κεντρικό γεγονός, συγκαλύπτοντας έτσι τόσο τη ναζιστική πρόκληση όσο και την πετυχημένη αντιφασιστική κινητοποίηση. Αν και δεν είμαστε υπέρμαχοι των επικοινωνιακών προκλήσεων, δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι οι σημαίες δεν είναι παρά κομμάτια ύφασμα και ότι οι μεγαλύτεροι λάτρεις τους ήταν οι ταγματασφαλίτες-δωσίλογοι των Γερμανών και η Χούντα των συνταγματαρχών.

Αθήνα 18/9/2005

Θεματικές: 
Κατηγορίες: