Παρουσίαση της συνέντευξης τύπου για την αντιρατσιστική διαδήλωση της 10ης Δεκεμβρίου

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 07/12/2005 - 12:00πμ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας συνέντευξη τύπου με θέμα την αντιρατσιστική διαδήλωση της 10ης Δεκεμβρίου (15:00, Ομόνοια) και την πλήρη χρεοκοπία του καινούργιου (αντι)μεταναστευτικού νόμου. Το βασικό αίτημα της διαδήλωση είναι το «Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες».
Τη συνέντευξη άνοιξε ο Γιάννης Αλμπάνης από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών λέγοντας ότι η πρόσφατη εξέγερση των αποκλεισμένων στα γαλλικά προάστια απέδειξε ότι οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές που έχουν υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών (της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης) οδηγούν στην κοινωνική έκρηξη.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Ανουάρ Ικμπάρ εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών ο οποίος επισήμανε ότι οι προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση που απαιτεί ο καινούργιος μεταναστευτικός νόμος είναι τόσο αυστηρές ώστε γίνονται απαγορευτικές για την πλειοψηφία των μεταναστών. Εξαιτίας του μεγάλου χρηματικού ποσού που απιτείται (αγορά 150 ενσήμων, παράβολα 147 ευρώ, πληρωμή των ιατρικών εξετάσεων κ.α.), καθώς και λόγω της δυσπιστίας των μεταναστών απέναντι στο κράτος (έχουν ήδη νομιμοποιηθεί και απονομιμοποιηθεί τρεις φορές) μόλις 20.000 άτομα έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους.
Ο Ισλάμ Ταζούλ, πρόεδρος της Κοινότητας Μπαγκλαντές, υπογράμμισε ότι όσοι μετανάστες είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους το 2001 και δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια παραμονής είχαν καταστεί παράνομοι και δεν μπορούσαν να βγάλουν ΑΦΜ και ΑΜ ΙΚΑ. Έτσι, ενώ έχουν επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πριν το 2004 δεν μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία του καινούργιου νόμου (μιας και απαιτείται ΑΦΜ και ΑΜ ΙΚΑ). Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά την έκδοση διαβατηρίου από την πρεσβεία της χώρας προέλευσης των μεταναστών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρεσβεία του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα τα διαβατήρια εκδίδονται από τις πρεσβείες στην Αίγυπτο ή την Ιταλία. Αν και έχουν ελληνικές διευθύνσεις, αυτά τα διαβατήρια δεν γίνονται δεκτά σαν δικαιολογητικά.
Ο Ελέζι Γκαζμέντ από το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών είπε ότι ο καινούργιος νόμος δεν προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα των μεταναστών, αλλά να γεμίσει τα κρατικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια οικογένεια χρειάζεται περίπου 4.000 ευρώ για να νομιμοποηθεί. Επιπλέον, ο νόμος αυτός έχει ρατσιστικό χρώμα μιας και εμποδίζει την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία απαιτώντας τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για τις άδειες μακρά διαρκείας. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για την τρίτη ηλικία πράγμα που «καίει» τις οικογένειες των αλβανών μεταναστών.
Ο Κριστόφ Ρόσεν, πρόεδρος της Βουλγαρικής Κοινότητας, ανέφερε ότι οι χιλιάδες γυναίκες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί ούτε ένσημα έχουν ούτε μπορούν να αποδείξουν τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα αφού δουλεύουν και ζουν κλεισμένες σε σπίτια.
Η Χριστίνα Ζιάκα, εκπρόσωπος της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, έκρινε ότι η καινούργια νομιμοποίηση είναι μια από τις πιο αυστηρές και πιο ακριβές στην Ευρώπη. Η αποτυχία της είναι προφανής δεδομένου ότι ενώ υποτίθεται ότι έδινε μια ευκαιρία σε περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες, μόλις λίγες χιλιάδες έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους. Επιπλέον, ο νόμος διαιωνίζει την ατιμωρησία των εργοδοτών που δεν ασφαλίζουν τους μετανάστες και ρίχνει για μια ακόμα φορά το κόστος των ενσήμων στους μετανάστες. Τέλος, αποκλείει τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγε που δεν παίρνουν πολιτικό άσυλο (η Ελλάδα ικανοποιεί μόλις το 0.6% των αιτήσεων πολιτικού ασύλου, ποσοστό που είναι το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ο Χανάι Ουσάμα από το Σύνδεσμο Σουδανών Προσφύγων εξέθεσε τα τεράστια προβλήματα των σουδανών προσφύγων στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο παρά την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα τους.
Ο Γιάννης Φελέκης από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ κατήγγειλε ότι παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις τα αστυνομικά μπλόκα και οι επιχειρήσεις-σκούπα συνεχίζονται.
Η Νάνσυ Κατσαϊτη από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών χαρακτήρισε τον καινούργιο νόμο ρατσιστικό και επισήμανε ότι απαιτείται κοινός αγώνας ελλήνων και ξένων εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα δικαιώματα.
Στη διαδήλωση της 10ης Δεκεμβρίου καλούν οι ακόλουθες οργανώσεις:
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Πακιστανική Κοινότητα, Κοινότητα Μπαγκλαντές, Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών, Κοινότητα Φιλιππινέζων Κασάπι, Ουκρανική Κοινότητα, Σύλλογος Εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, Ινδική Κοινότητα, Σωματείο Ινδών, Αιγυπτιακή Κοινότητα, Αιθιοπική Κοινότητα, Κοινότητα Τανζανών, Κενυατική Κοινότητα, Ένωση Αιθιόπων Εργαζομένων, Νιγηριανή Κοινότητα, Κοινότητα Γουινέας, Μαροκινή Κοινότητα, Σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων, Ένωση Γυναικών Αφρικής, Βουλγαρική Κοινότητα, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρδιστάν, Σύλλογος Κούρδων από τη Συρία, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Ομάδα Μεταναστών και Προσφύγων Αθήνας, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και μεταναστών, Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Πίσω Θρανία, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, Πρωτοβουλία Αγώνα, Νεολαία Συνασπισμού, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΔΕΑ, Ξεκίνημα, ΜΛ-ΚΚΕ, ΑΡΑΣ, Συνασπισμός, ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, Κόκκινο.
Επίσης, την κινητοποίηση στηρίζουν οι ΓΣΕΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ.

Κατηγορίες: