Οινούσσες: Η Ελλάδα-Φρούριο δολοφονεί πρόσφυγες

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 10/03/2014 - 12:22μμ

Στις 6 Μαρτίου 16 Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στη δεύτερη προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα με βάρκα, δέχθηκαν τα πυρά των λιμενικών στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών προσφύγων. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου, όπου νοσηλεύονται φρουρούμενοι από άντρες της ελληνικής αστυνομίας, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στη συγκεκριμένη βάρκα μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια. Η πρόσβαση των τοπικών φορέων στους πρόσφυγες, τόσο σε εκείνους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο όσο στους υπόλοιπους που κρατούνται, απαγορεύεται. Γιατί;

Το μέλος του Στεκιού Μεταναστών και εκπρόσωπος της Συριακής Κοινότητας, Αμπντούλ, κατάφερε να μιλήσει τηλεφωνικά με έναν από τους πρόσφυγες της συγκεκριμένης ομάδας πριν προλάβουν οι αστυνομικοί να πάρουν το κινητό τηλέφωνο που είχε μαζί του ο τελευταίος, οποίος βρίσκεται στα κρατητήρια της Χίου.

Ο Σύρος πρόσφυγας κατήγγειλε τα εξής:

«Ήμασταν 16 άτομα μέσα στη συγκεκριμένη βάρκα, όλοι-ες από τη Συρία. Ήταν η δεύτερη φορά που προσπαθούσαμε να περάσουμε τα σύνορα. Όταν μας εντόπισε το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού, με απειλή του όπλου μάς είπανε να γυρίσουμε πίσω στη Τουρκία. Ένας από εμάς που μίλαγε καλά αγγλικά σηκώθηκε και άρχισε να μιλάει με τους λιμενικούς και να τους εξηγεί ότι είμαστε πρόσφυγες από τη Συρία και ότι δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Τότε ένας από τους λιμενικούς που μας απειλούσε με το όπλο του άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Όταν ο δικός μας συνεπιβάτης είπε στους λιμενικούς ότι ακόμα και αν μας σκοτώσετε εδώ, δεν θα γυρίσουμε πίσω, τότε οι τρεις λιμενικοί αρχίσαν να μας πυροβολούν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από εμάς, δύο άντρες και μια γυναίκα. Στο ερώτημα αν υπήρχαν και από άλλες χώρες πρόσφυγες μέσα στη βάρκα και ποιος οδηγούσε τη βάρκα ο Σύρος απάντησε ρητά ότι είμαστε όλοι από τη Συρία και αυτός που οδηγούσε τη βάρκα επίσης ήταν Σύρος». Μια άλλη μαρτυρία Σύριο πρόσφυγα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.kounouki.gr επίσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι επιβαίνοντες στη βάρκα των προσφύγων ήταν απόπλοι.

Το λιμεναρχείο στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «συμπλοκή» των λιμενικών με τους «διακινητές». Ακόμα και αν αλήθευε κάτι τέτοιο (που επιφυλασσόμαστε να το πιστέψουμε, ειδικά μετά τη μαρτυρία των προσφύγων), σε καμία περίπτωση δεν εξηγεί και δεν δικαιολογεί τη βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Επίσης το γεγονός οτι οι τρεις τραυματισμένοι είναι Σύροι πρόσφυγες και όχι «τούρκοι διακινητές» μας προβληματίζει περισσότερο για την αξιοπιστία των λιμενικών αρχών σε ό,τι λένε και ανακοινώνουν. Το έγκλημα στο Φαρμακονήσι με 11 νεκρούς (γυναικόπαιδα) στις 20/01 και οι πυροβολισμοί των λιμενικών εναντίων προσφύγων στις 06/03, με τρεις τραυματίες πρόσφυγες, και μάλιστα Σύρους, στα ανοιχτά της Χίου αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το δόγμα «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο» κατά των μεταναστών είναι σε πλήρη εφαρμογή, όχι μόνο στα κολαστήρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τα αστυνομικά τμήματα, αλλά και στα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, με νεκρούς, πνιγμένους, τραυματισμένους και αγνοούμενους.  

  • Ζητάμε την άμεση διερεύνηση του γεγονότος της 6ης Μαρτίου και την απόδοση ποινικής και πολιτικής ευθύνης.
  • Ζητάμε να σταματήσει η δολοφονική πρακτική της Ελλάδας με την ανοχή της Ευρώπης, εναντίων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα. Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις του θανάτου.
  • Οι εισερχόμενοι πρόσφυγες προς Ευρώπη, και ειδικά οι Σύροι, είναι διωγμένοι του πολέμου και ζητάμε την αναγνώριση της ιδιότητας αυτής και την πλήρη προστασία τους.

 

Να μη συνηθίσουμε τις δολοφονίες των προσφυγών και μεταναστών στα σύνορα

Να μην επιτρέψουμε τη συγκάλυψη των εγκλημάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης-Φρούριο

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Κατηγορίες: