Πανδημία

22 Γενάρη: Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ - Να στηρίξουμε τη ζωή

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 21/01/2022 - 1:53μμ

Η εκατόμβη των νεκρών από τον κορωνοϊό έχει μετατραπεί σε στοιχείο της καθημερινής ρουτίνας. Κάθε απόγευμα μαθαίνουμε ότι 80, 90 ή και 100 άνθρωποι πεθαίνουν, χωρίς να προκαλούνται αντιδράσεις. Κι όμως!

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα μέσα στην πανδημία

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 07/12/2020 - 2:09μμ

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) θα μπορούσε να παίξει στην πανδημία έναν ιδιαίτερο ρόλο, αν βέβαια ήταν επαρκώς στελεχωμένη. Θα μπορούσε να αναλάβει τα τεστ, τα οποία όφειλαν να είναι δωρεάν. Θα μπορούσε, πιο συγκεκριμένα, να υπάρχει ένα περιφερειακό ιατρείο  όχι μόνο κέντρα υγείας, ως χώρος λήψης των τεστ από κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό Έτσι, θα είχε αποτραπεί από νωρίς η διασπορά στη κοινότητα σε σημαντικό βαθμό.    Αν ήταν κατάλληλα στελεχωμένη, η πρωτοβάθμια φροντίδα θα μπορούσε να παρακολουθεί πολύ καλύτερα τα περιστατικά: τόσο αυτά που προκύπτουν τώρα (αυτά που αναγκαστικά γυρίζουν πρώιμα πίσω στην κοινότητα, ενώ έχουν ανάγκες νοσηλείας και φροντίδας) όσο και εκείνα της μη-COVID νοσηρότητας, που παραμελούνται στη συνθήκη της κρίσης. Θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε τους αρρώστους πριν πάνε στο νοσοκομείο, για να αναγνωρίζουμε έγκαιρα το κρίσιμο στάδιο όπου ο ασθενής αρχίζει να ρίχνει το οξυγόνο του, η κατάστασή του επιδεινώνεται γρήγορα είναι πριν τη διασωλήνωση και τελικά χάνεται αν δεν δράσουμε ταχύτατα. Η αναγνώριση αυτής της ιδιαιτερότητας θέλει πολύ στενή παρακολούθηση καθημερινά.    

Υποστελέχωση

Γι' αυτό λοιπόν φωνάζουμε οι μαχόμενοι υγειονομικοί εδώ και μήνες. Αλλά φωνάζαμε και πριν από την πανδημία, όταν κυριαρχούσε η άλλη νοσηρότητα. Διότι η κατάσταση δεν ήταν ιδανική πριν και χειροτέρευσε τώρα. Ήταν άσχημη ήδη όσον αφορά την πρόσβαση του κόσμου σε ποιοτικές, αποτελεσματικές και παρεχόμενες με ανθρώπινο τρόπο υπηρεσίες υγείας. Και αυτή η κατάσταση εκρήγνυται τώρα, στις συνθήκες της πανδημίας. Ήδη πριν από την κρίση της πανδημίας είχαμε 6.000 οργανικά κενά σε γιατρούς και 25.000 σε νοσηλεύτριες-ές, τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων, οδηγούς, επισκέπτες υγείας κ.λπ. µητούσαμε λοιπόν να γίνουν αυτές οι μαζικές προσλήψεις, εννοείται μόνιμων, αφού οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται στις τωρινές συνθήκες: θέλουμε πολύ περισσότερο προσωπικό και από αυτό που ζητούσαμε πριν.

Σχεδιασμός

Απαιτούνταν ένας σχεδιασμός, όπως επισημαίναμε πολλοί από τον Μάρτιο: είναι άλλο πράγμα να δρας τελευταία στιγμή, σε συνθήκες απελπισίας, και άλλο πράγμα να έχεις πάρει έγκαιρα όλα τα μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσεις και όλες τις παραμέτρους της πανδημίας (ή όσες είναι δυνατό: δεν τις ξέρουμε όλες από την αρχή, καθότι είναι καινούργιο φαινόμενο), αλλά και για την υπόλοιπη νοσηρότητα, ώστε να μην καταλήξουμε στη λεγόμενη αποφεύξιμη θνησιμότητα και αναπηρία.

Επίταξη ή ενοικίαση την τελευταία στιγμή;

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Η αγωνία θα πάψει με το πέρασμα στην πράξη 

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 04/12/2020 - 2:23μμ

 

Ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας πνίγει, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών ανεβαίνουν ραγδαία, οι ΜΕΘ και γενικότερα τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, η κυβέρνηση «απαντά» με δρακόντειες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και... διαδηλώσεων, συνεχίζοντας μάλιστα τη δουλική υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και περικόπτοντας ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για το καταρρέον ΕΣΥ. Καθώς η κοινωνία συνειδητοποιεί ότι ο covid19 ήρθε για να μείνει  κάτι που ήταν από την αρχή σαφές για την ιατρική κοινότητα  η κυβέρνηση κατηγορεί ως υπαίτιους τους πολίτες που δεν εφάρμοσαν πιστά το καταπληκτικό της σχέδιο... Μα τι μπορεί να φταίει, αφού η Παναγιά ήταν μαζί μας και ο Αη Δημήτρης προστάτευε τη Θεσσαλονίκη, μάλλον κάτι τσακαλοπαρέες που πίναν μπύρες στις πλατείες! 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: