Τότε και τώρα η εξέγερση είναι η ανάσα μέσα στο ζόφο

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 16/11/2022 - 9:24πμ

“Οι επαναστάσεις δίνουν στα νοήματα μια χειροπιαστή διάσταση και η μετάφρασή τους στην πραγματικότητα τα μετατρέπει σε σύμβολα και δημιουργεί πολιτικά παραδείγματα, τα οποία μετατρέπονται τελικά σε περιοχές της μνήμης”. 

Enzo Traverso

Είναι βέβαια ένα νόημα που πήρε την υλική μορφή του γεγονότος. Είναι επίσης μια μνήμη που επιμένει. Το Πολυτεχνείο όμως είναι πάνω απ’όλα ένα παράδειγμα. Ένα παράδειγμα για τους καινούργιους  δρόμους που ανοίγει η εξέγερση · παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε και του ποιες-οι πρέπει να γίνουμε. 

Όχι μόνο τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε γενικά, αλλά τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε σήμερα απέναντι στο ζόφο που ζούμε. Το ζόφο του επιτελικού βούρκου, του κράτους της μαφίας, του μισθού που τελειώνει την  τρίτη βδομάδα, της αστυνομίας που χτυπάει και λογαριασμό δεν δίνει, της καθημερινότητας που μας πνίγει. Το ζόφο από την απουσία μιας ελπίδας που όλο την ψάχνουμε και όλο μας διαφεύγει.

Το ζήτημα είναι λοιπόν  να μη συνηθηκολογήσουμε με το ζόφο ‘· να μην υποταχτούμε στη συνθήκη της ασφυξίας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι την ελπίδα δεν θα τη βρούμε αν δεν τη δημιουργήσουμε · ότι η εξέγερση είναι η ανάσα μέσα στο ζόφο. Και τότε και τώρα.

Την Πέμπτη 17 Νοέμβρη θα βρεθούμε στις 3:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: