Υλικά - Εκδόσεις

ΒΙΟΜΕ: Ένα «πείραμα» που πρέπει να πετύχει...

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 21/11/2014 - 12:54μμ

1. Όταν πριν από τρία χρόνια (Σεπτέμβριος 2011) οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ξεκίνησαν την επίσχεση εργασίας για τους οφειλόμενους μισθούς, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τη διάρκεια αυτού του αγώνα αλλά και την εξέλιξή του.

Η ΒΙΟΜΕ, μια υγιής και οικονομικά εύρωστη επιχείρηση, οδηγείται, μέσα από τις «λανθασμένες» επιλογές των ιδιοκτητών της (οικογένεια Φιλίππου), σε απαξίωση. Η διοίκηση της εταιρείας, αν και νεοεκλεγείσα, προτιμάει να παραιτηθεί (αρχές του 2012).

Οι εργαζόμενοι άδραξαν, με μπροστάρη το σωματείο τους, την ευκαιρία που τους «πρόσφερε» η οικογένεια Φιλίππου. ½εκινάει, έτσι, στη χώρα μας το σημαντικότερο μέχρι σήμερα αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αγκαλιάζεται από ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δείχνουν το δρόμο: Οι εργάτες μπορούν να διαχειριστούν τα μέσα παραγωγής καλύτερα από τα αφεντικά τους.

Η αντοχή των εργαζομένων, το δευρυνόμενο κίνημα αλληλεγγύης, η αποδοχή του εγχειρήματος από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας (στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι και άνεργοι) και, κυρίως, η πλήρης (ενδεχόμενα) επιτυχία του, ξάφνιασε τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, οι οποίοι θεωρούσαν ότι μετά την παραίτηση της διοίκησης οι εργαζόμενοι θα εγκατέλειπαν το εργοστάσιο. Θα άνοιγε έτσι ο δρόμος για την επιστροφή τους με σκοπό την καταγγελία της μίσθωσης, την πώληση του ακινήτου (όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ), την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ και την απόλυση των εργαζομένων.

2. Οι εξελίξεις ακυρώνουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Ο διορισμός προσωρινής διοίκησης από το δικαστήριο είναι, πλέον, μονόδρομος. Πρέπει, όμως, να αποκλειστούν από αυτή με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, ώστε να μη λάβουν γνώση των εγγράφων της εταιρείας και αποκαλύψουν τα οικονομικά εγκλήματα που η εργοδοσία έχει διαπράξει σε βάρος της επιχείρησης και των εργαζομένων. Έτσι, η νέα σύνδικος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ (εταιρεία ιδιοκτησίας, επίσης, της οικογένειας Φιλίππου που έχει πτωχεύσει από το 2011 και συμμετέχει στο κεφάλαιο της ΒΙΟΜΕ κατά 99.99%) καταθέτει αίτηση με την οποία ζητάει να διοριστούν στην προσωρινή διοίκηση μέλη της οικογένειας Φιλίππου!

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Αντιρατσιστικό ημερολόγιο 2012

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 20/12/2011 - 9:43μμ

Το φετινό ημερολόγιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών γυρνάει πίσω στην περίοδο του Κραχ του 1929 και της Μεγάλης Ύφεσης. Πιάνει το τραγούδι της Φλόρενς Ρης για την απεργία των ανθρακωρύχων του 1931 και μέσα από μαρτυρίες, ιστορικό και αρχειακό υλικό, επιχειρεί να σκιαγραφήσει την εποχή και να αναδείξει ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους οι «ξεχασμένοι άνθρωποι» της κρίσης ανταποκρίθηκαν στην κατάρρευση της ζωής τους.

Γιατί είναι σήμερα εξίσου επιτακτικό να «διαλέξουμε πλευρά». Και γιατί, όπως τότε, έτσι και τώρα επαφίεται σε εμάς η αλληλεγγύη των καταπιεζόμενων να λάβει το πλήρες της περιεχόμενο και να αναδυθεί ως ζωντανή εναλλακτική απάντηση στην κοινωνική βαρβαρότητα.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Όπου γης πατρίς; Οι "δικοί μας" ξένοι στην Αμερική

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 21/12/2010 - 9:33μμ

Το φετινό αντιρατσιστικό ημερολόγιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ταξιδεύει μια παλιά μεταναστευτική διαδρομή. Ξεκινάει από την Ανατολική Μεσόγειο, διασχίζει τον Ατλαντικό και αποβιβάζεται στη Νέα Υόρκη, φέρνοντάς μας εικόνες οικίες, μαρτυρίες και ντοκουμέντα της ζωής των πρώτων ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ. Ιστορίες που, είτε ως οικογενειακές αφηγήσεις είτε ως παρωδίες της επιθεώρησης και του ελληνικού κινηματογράφου του '60 είτε, πιο πρόσφατα, σε περισσότερο κριτικές προσεγγίσεις, διεκδικούν μια θέση στην εθνική συλλογική μνήμη.

Οι δυσκολίες κοινωνικής ένταξης, ο ιδιαίτερος ρόλος των εθνικών και διεθνικών μεταναστευτικών δικτύων, η εργασιακή επισφάλεια και περιπλάνηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η παραβατικότητα και οι ποικίλες πρακτικές επιβίωσης, ταυτόχρονα με την καταστολή και τον ρατσισμό αποτέλεσαν ουσιαστικές πτυχές της εμπειρίας των νεοεισερχόμενων στις ΗΠΑ μεταναστών.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών για το 2010

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 28/12/2009 - 11:09μμ

Κυκλοφορησε το Αντιρατσιστικό Ημερολογιο του Δικτύου. Όπως κάθε χρόνο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το γραφείο στην Τσαμαδού 13 - τηλ. 210 3813928 (5-8.00 μ.μ.) - Νασίμ.

Επίσης στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και εκτός Αθήνας από τις διαφορες ομαδες αλληλεγγύης...

Κάνει 12 ευρω - 14 στα βιβλιοπωλεία,
και είναι μια σημαντική ενίσχυση της δράσης μας...

Κατηγορίες: 

Καλώς ήλθατε στην Ευρώπη! Μερικές πληροφορίες για το ταξίδι σας, αφού φύγετε από την Αθήνα...

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 01/10/2009 - 10:24μμ

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή pdf

 

Κατηγορίες: 

Δεν υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και περιττά δικαιώματα - Απόψεις του Δικτύου για την ένοπλη βία και την ατομική τρομοκρατία, την κρατική καταστολή και την επικείμενη δίκη της "17Ν"

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 12/09/2003 - 4:58μμ

 

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή pdf

Κατηγορίες: