αντιρρησίες

Για τη σύλληψη του Λάζαρου Πετρομελίδη

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 22/06/2013 - 1:26πμ

Μικρή εισαγωγή για μια σοβαρή ιστορία
 
Χθες το πρωί διεξήχθη στο στρατοδικείο Αθηνών, η δεύτερη μέσα σε 6 μήνες δίκη του αρνητή στράτευσης Μ. Εξίογλου για ανυποταξία. Κατά την εξέταση της ένστασης αναρμοδιότητας του στρατοδικείου που κατέθεσε ο δικηγόρος του, δόθηκαν πολλάκις και σε όλους τους τόνους από τη μεριά της εισαγγελέως και της έδρας οι διαβεβαιώσεις για το πόσο ανεξάρτητη και αμερόληπτη είναι η στρατιωτική δικαιοσύνη, ακόμα κι όταν δικάζει αυτούς που αρνήθηκαν να καταταγούν.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας ο Λάζαρος Πετρομελίδης, από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές του κινήματος Αντιρρησιών Συνείδησης, αφού έχει υπερασπιστεί με συνέπεια την επιλογή του απέναντι στο στρατό και το μιλιταρισμό και έχει διωχθεί όσο κανένας τα τελευταία 20 χρόνια για αυτό. Ο Λάζαρος έχει παραστεί σε δεκάδες πρωτοβάθμια και αναθεωρητικά δικαστήρια, έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης. Στο τέλος της κατάθεσής του, ο Πετρομελίδης «έκανε το λάθος» να «προκαλέσει» το δικαστήριο, αφού σχολίασε ότι μπαινοβγαίνοντας σε στρατοδικεία τόσα χρόνια, πολύ λίγο πιστεύει στην αμεροληψία και την αντικειμενικότητά τους

Όταν το κράτος εκδικείται κι επιτίθεται

Το βράδυ της χθεσινής μέρας, λίγες ώρες μετά από τη λήξη της δίκης,  η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του, για εκκρεμούσα υπόθεση ανυποταξίας του. Η σύλληψη έγινε μάλιστα στην περιοχή της προσωρινής του κατοικίας, την οποία, παρεμπιπτόντως, είχε δηλώσει πρώτη φορά κατά την εξέτασή του στο στρατοδικείο.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Κανένας στρατιώτης στον πόλεμο τους!

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 15/09/2011 - 8:07μμ

"Αρνούμαι να συμμετέχω στον ωμότερο εξουσιαστικό μηχανισμό.Αρνούμαι να μάθω να σκοτώνω. Αρνούμαι να φυλάω (α)νοητές φανταστικές γραμμές που χωρίζουν τους λαούς που έτυχε να γεννηθούν στις δύο πλευρές τους.Αρνούμαι να συμμετάσχω στον οποιοδήποτε εθνικό πόλεμο και γιατί δεν θα είμαι με καμία πλευρά . Έχω όμως πολλά να χωρίσω με τις ηγεσίες που (θα θελαν να) στέλνουν εμένα και τον οποιονδήποτε να σκοτωθούμε για καλύτερες τιμές πετρελαίου...»

Αγγελής Μιχαλόπουλος,  16.02.2010

 

Μέσα στα τέσσερα χρόνια, ο Αγγελής (Ευάγγελος) Μιχαλόπουλος  έχει κληθεί 7 φορές να καταταγεί στο στρατό. Πριν ενάμιση χρόνο καταδικάστηκε από το στρατοδικείο σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η έφεση του.

Ο Αγγελής Μιχαλόπουλος αρνείται να στρατευτεί επικαλούμενος το αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα που απορρέει από την ελευθερία της συνείδησης, το οποίο κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο και μνημονεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Η ελληνική πολιτεία για ακόμα μια φορά πρωτοπορεί. Απαξιώνοντας τα διεθνή πρότυπα, διατηρεί τον αναχρονιστικό θεσμό της υποχρεωτικής θητείας ενώ σε μια κρίση μεγαλοψυχίας επιτρέπει την τιμωρητική, εναλλακτική θητεία που διαρκεί σχεδόν δυο φορές παραπάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο «νομοταγούς» στράτευσης. Επ' αυτού δε, αρμόδια να αποφανθεί είναι  η «Επιτροπή Ελέγχου Συνείδησης» η οποία σε τελική ανάλυση αξιολογεί την εκάστοτε αίτηση, βάση πολιτικού και κοινωνικού φρονήματος θέτοντας ερωτήματα που αφορούν συνάφειες με πολιτικούς χώρους ή σεξουαλικές προτιμήσεις.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: