πρόσφυγες

Η κρατική τρομοκρατία δεν πέρασε

 • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 28/02/2020 - 6:23μμ

Η απόβαση των δυνάμεων καταστολής στα νησιά είναι ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής και της νεοφιλελεύθερης επέλασης. Τα νησιά ζήσανε μια ακραία επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού για να περάσει το ούτως ή άλλως ακροδεξιάς έμπνευσης ανεφάρμοστο και απάνθρωπο σχέδιο για κλειστά κέντρα κράτησης σε απομονωμένες περιοχές των νησιών.

Τα ΜΑΤ έδειξαν για μια ακόμη φορά – και ίσως πιο απελευθερωμένα καθ’ ότι «εκτός έδρας» - ότι δεν είναι παρά μια κατασταλτική λεγεώνα που άμα χρειαστεί πετάει και τη στολή… παρόλο το «εθνόσημο». Ευτυχώς που τα τοπικά ΜΜΕ έσπασαν την σιωπή των περισσότερων πανελλαδικών μέσων, ακόμα και της ίδιας της ΕΡΤ, μεταδίδοντας διαρκώς τις εξελίξεις από τα σημεία των συγκρούσεων και το όργιο καταστολής.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Με την καρδιά και το νου μας στους πρόσφυγες

 • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 16/03/2016 - 8:23μμ

Η πορεία εξόδου από την Ειδομένη δεν ήταν απλώς μια κίνηση απελπισίας, ούτε ήταν το αποτέλεσμα “παραπληροφόρησης” και “υποκίνησης” από κάποιους “εκμεταλλευτές του πόνου των προσφύγων” όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει, προοιωνιζόμενη ένα νέο γύρο καταστολής των προσφύγων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης.

Κατηγορίες: 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΩΝ ΤΟΥ/No refugee in the hands of the pursuer!

 • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 18/04/2013 - 12:11μμ

Καταγγέλλουμε την γενικευμένη επίθεση  που   εξαπέλυσαν οι ελληνικές αρχές ενάντια στους  τούρκους και κούρδους  πρόσφυγες που βρίσκονται στην χώρα,  με συλλήψεις διώξεις   και φυλακίσεις,  προσαγωγές  και  θεαματικές  (και άκαρπες)  επιχειρήσεις,  με  την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος  φόβου και δυσπιστίας απέναντι στις  δομές και στις οργανώσεις τους.

Είναι περισσότερο από φανερό ότι η  ελληνική κυβέρνηση  συμμορφώνεται με ένα  ειδικό σχέδιο καταστολής   και   εφαρμόζει  άγνωστων ανταλλαγμάτων συμφωνίες  συνεργασίας με την Τουρκία,  με στόχο  να   καταπνίξει κάθε μορφή αμφισβήτησης και  να ισοπεδώσει κάθε  μνήμη αντίστασης    αλλά και να υπονομεύσει την αλληλεγγύη  που η κοινωνία   επιφύλαξε  για τους  αγωνιστές.

Την ίδια στιγμή,   ό, τι  η Ελλάδα  κρύβει  ένοχα από τον Φεβρουάριο ,  αποτελεί κοινό τόπο  στην Τουρκία, όπου  τα επανειλημμένα δημοσιεύματα δεν διστάζουν να  αναφέρονται σε μυστικές συμφωνίες,  να προαναγγέλλουν συλλήψεις  και  να παραθέτουν ονόματα και  πληροφορίες   που  πείθουν ότι στοιχεία από τις  καταστάσεις των  αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχουν τεθεί  υπόψη των τουρκικών αρχών, παρά και ενάντια    στη διεθνείς συμβάσεις και  υποχρεώσεις της χώρας  και    σε απόλυτη  υποταγή στο  γενικευμένο  πνεύμα δοσιλογισμού και  συναλλαγής   που βιώνουμε  στις μέρες του μνημονίου.

Και αποδεικνύεται αυτό  και από την προκλητική  ταχύτητα με  την οποία διαμαρτυρήθηκε η Τουρκία  για  την απόφαση  του Εφετείου της Πάτρας  να  απορρίψει τα διάτρητα κατηγορητήρια  και να μην ενδώσει στα αίτημα έκδοσης  των δυο εκεί εκζητούμενων  προσφύγων,  στη χώρα όπου το βαθύ κράτος εξακολουθεί να ελέγχει  τους μηχανισμούς ,  πολλά χρόνια μετά την πτώση της χούντας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ειδικά δικαστήρια  , βασανιστήρια  και φρονηματικές  δίκες,   όπου  φοιτητές, συνδικαλιστές,  δικηγόροι και διανοούμενοι αντιμετωπίζουν εκδικητικές διώξεις  και χιλιάδες  βρίσκονται στις φυλακές με  αποφάσεις που επανειλημμένα έχουν αμφισβητηθεί από διεθνή όργανα.

Κι ενώ  σήμερα  ασκούνται απροκάλυπτες πιέσεις στο δικαστικό σώμα για να  ανατρέψει τις αποφάσεις του,   το Υπουργείο  εξακολουθεί να  κρατάει σε ομηρεία  δεκάδες πρόσφυγες, αρνούμενο να ολοκληρώσει τις διαδικασίας και να τους χορηγήσει το πολικό άσυλο  που δικαιούνται,  παρατείνοντας  γι αυτούς το καθεστώς αβεβαιότητας  , σε κάποιες περιπτώσεις και πέρα από τα 10 χρόνια.

 • Το άσυλο είναι δικαίωμα δεν είναι  παραχώρηση.
 • Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους  αγωνιστές.
 • Όλοι στον Άρειο Πάγο την Παρασκευή το πρωί, όπου κρίνεται  ξανά  η απαίτηση της Τουρκίας για την έκδοση των δυο αγωνιστών.
 • Κανένας  πρόσφυγας δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία.
 • Η εκστρατεία τρόμου δεν θα περάσει.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Τον εξαφάνισαν!!!

 • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 09/06/2011 - 6:41μμ

Από τις 31-5-2011 αγνοείται ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας ,Γκαλέμπ Ταλέμπ, που οι ελληνικές υπηρεσίες κρατούσαν παράνομα στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη χωρίς προσχήματα και με παραβίαση κάθε νομότυπης διαδικασίας από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η ελληνική αστυνομία ισχυρίζεται ότι απελάθηκε στο Λίβανο, όμως προκύπτει ότι δεν έχει περάσει ποτέ από το αεροδρόμιο των Σπάτων και δεν έχει φτάσει ποτέ στο Λίβανο.

Ο Παλαιστίνιος απήχθη από τον καταυλισμό προσφύγων στην Πεντέλη όπου διέμενε σε μια παράγκα , στις 12 Φεβρουάριου, οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη και εκτέθηκε στα κανάλια ως στέλεχος οργάνωσης και επίδοξος τρομοκράτης με πρόσχημα ένα περίεργο άρθρο της ίδιας μέρας , της Corriere della Sera, που υπογραφόταν από τον Ιταλό δημοσιογράφο «ειδικό στην τρομοκρατία» Guido Olympio. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο που δεν προκύπτει να έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ο Γκαλέμπ ήταν στέλεχος της οργάνωσης Φατάχ αλ Ισλάμι και είχε έρθει στην Ελλάδα με αποστολή.

Κατηγορίες: 

Αλληλεγγύη στους Αφγανούς απεργούς πείνας στα Προπύλαια

 • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 06/01/2011 - 10:56μμ

Εδώ και ενάμισι μήνα Αφγανοί πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στο πολιτικό άσυλο, ως πρόσφυγες  πολέμου. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους αλλά, στην προσπάθειά τους να συναντηθούν και να μιλήσουν με τον κ.Παπουτσή στις 20/12, τους υποδέχτηκε η αστυνομία και χτυπώντας τους, τους ανάγκασε να φύγουν από το Υπουργείο.  

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Ραμμένα στόματα, άρρωστα μυαλά

 • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 25/11/2010 - 10:43μμ

Τριάντα πέντε αλλοδαποί κρατούμενοι μου μεταφέρθηκαν πριν από τρεις βδομάδες  και «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κασσαβέτειας ξεκίνησαν   από προχτές απεργία πείνας. Πρόκειται για Αφγανούς, Σομαλούς, Σουδανούς, Αλγερινούς και Παλαιστίνιους που εξακολουθούν να κρατούνται σε ελληνικές φυλακές ενώ ήδη έχουν εκτίσει τις ποινές τους. Οι τρεις Παλαιστίνιοι έραψαν τα στόματά τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διεκδικήσουν το αυτονόητο: την ελευθερία τους που παράνομα την στερούνται.

Ως λόγος της παράνομης, παράλογης και απάνθρωπης αυτής συνέχισης της κράτησής τους εμφανίζεται η προοπτική απέλασής τους λόγω εισόδου τους στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Μια προοπτική όμως που είναι παντελώς ανέφικτη από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι χώρες προέλευσή τους είναι αδύνατοι προορισμοί επαναπατρισμού λόγω των κρίσιμων συνθηκών (κατοχή, εμφύλιος, εισβολή, πόλεμος) που επικρατούν εκεί.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Η Κυβέρνηση επιτέλους πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί στα αιτήματα των απεργών προσφύγων

 • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 04/11/2010 - 8:52μμ

Η συνεχής αδιαφορία της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Ενώ ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη της χώρας ομάδες προσφύγων, διαμαρτυρόμενοι για την κατάστασή τους, προχώρησαν σε απεργίες πείνας και κινητοποιήσεις διεκδικώντας άσυλο, στέγη και προστασία, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει να τους αντιμετωπίσει με βία και αδιαφορία.

Μια ομάδα σαράντα τεσσάρων Ιρανών πολιτικών προσφύγων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εδώ και δυο μήνες περιμένουν μια απάντηση για το βασικό τους αίτημα που είναι το πολιτικό άσυλο. Οι Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες στην αρχή επιδίωξαν με ήπιο τρόπο την προσοχή της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατασκηνώνοντας στα Προπύλαια. Στη συνέχεια όμως η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών για την ικανοποίηση του αιτήματός τους, τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε απεργία πείνας ράβοντας τα στόματά τους. Την ίδια μέρα, στις 14 Οκτώβρη που ξεκίνησε η απεργία πείνας, το Υπουργείο ως απάντηση τους έστειλε την δημοτική αστυνομία, η οποία υποβοηθούμενη από τους «φασίστες», τους χτύπησε.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Κατάληψη του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο

 • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 26/10/2010 - 6:07μμ

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο είναι αυτή τη στιγμή στην Αττική το μόνο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Παρ' όλα αυτά το Υπουργείο Υγείας, μην υπογράφοντας την οικονομική σύμβαση για το 2010 καταδικάζει τους πρόσφυγες που ζουν εκεί στην εξαθλίωση, στερώντας τους τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές που παρείχε, όπως φαγητό, ιατρική περίθαλψη και τα βασικά είδη για την υγιεινή τους. Οι 270 πρόσφυγες – εκ των οποίων 53 παιδιά - δεν έχουν φαγητό εδώ και μέρες, ενώ σοβαρές ιατρικές ανάγκες δεν καλύπτονται, αφού δεν μπορούν καν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα οδοιπορικά! Ταυτόχρονα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι άθλιες και δύο από τα κτίρια έχουν κριθεί από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ακατάλληλα.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Σελίδες