«Κοινωνικό αποτύπωμα της πανδημίας και ταξικός ανταγωνισμός»: Δείτε την εκδήλωση (βίντεο)

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 23/04/2021 - 1:08μμ

Την Τρίτη 20 Απριλίου, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Κοινωνικό αποτύπωμα της πανδημίας και ταξικός ανταγωνισμός». Στην εκδήλωση μίλησαν ο Τάσος Γιακουμής (διευθυντής Κέντρου Υγείας Αχαγιάς Πάτρας), ο Μιχάλης Δικαιάκος (διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου) και ο Ηλίας Κονδύλης (αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ). Την εκδήλωση συντόνισε η Χριστίνα Κυδώνα, εντατικολόγος και υπεύθυνη της κλινικής COVID-19 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε:

Διαβάστε αναλυτικότερα τι τόνισαν οι ομιλητές:

Ο Τάσος Γιακουμής στάθηκε στην ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας ιατροκεντρικής-νοσοκομειοκεντρικής αντίληψης της υγείας. Μέσα στην πανδημία, η ανυπαρξία σημαίνει απουσία μηχανισμού καταγραφής κρουσμάτων σε χώρους εργασίας, στις φυλακές, στους καταυλισμούς των Τσιγγάνων, σε νησιωτικές περιοχές και σε άλλες ακόμα περιπτώσεις κοινωνικά ευάλωτων πληθυσμών, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα διασφάλιζε τον έλεγχο στα τεστ, τη συστηματική και αξιόπιστη ιχνηλάτηση που σήμερα διενεργεί η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και την οργάνωση χώρων απομόνωσης για όσες και όσους, έχοντας εντοπιστεί θετικοί στην COVID-19, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι

Ο Μιχάλης Δικαιάκος επισήμανε τα όρια της προσέγγισης του συστήματος υγείας με βάση τις στατιστικές, τονίζοντας τη σημασία της πρακτικής εμπειρίας των εργαζομένων μέσα στην πανδημία. Από τη σκοπιά αυτή, ανέδειξε τις συνέπειες του φόβου για ενδεχόμενη λοίμωξη και, ειδικότερα τη δυσκολία να απολαύσει κανείς την κοινωνικότητά του, που συχνά εσωτερικεύεται («καλύτερα, τώρα δεν βλέπω κανέναν»). Ιδίως στις περιπτώσεις ψυχώσεων, που συνοδεύονται από στίγμα και ήδη μεγάλες δυσκολίες κοινωνικοποίησης, η απομόνωση μέσα στην πανδημία γίνεται δραματική – και οι υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, είτε δεν υπάρχουν, είτε περιορίζονται στη συνταγογράφηση. Τέλος, εξίσου κρίσιμη για την ψυχική υγεία είναι η αίσθηση ότι οι άνθρωποι δεν ελέγχουν την εργασία τους, αίσθηση που οξύνεται μέσα στην πανδημία και τη συνθήκη της τηλε-εργασίας.

Από τη σκοπιά της πολιτικής υγείας, ο Ηλίας Κονδύλης εξήγησε γιατί διαψεύδεται η πεποίθηση ότι η πανδημία θα ανέκοπτε τάσεις ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας. Στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και παραμένει πενιχρή –με εξαιρέσεις χώρες όπως η Ιρλανδία, που προχώρησαν σε εθνικοποιήσεις–,εντούτοις ο ίδιος ενισχύεται διαρκώς με δημόσιο χρήμα, ενώ ο δημόσιος τομέας υγείας αφήνεται να φυτοζωεί. Υπογραμμίζοντας την εργαλειοποίηση της αστυνομίας, προκειμένου να καλυφθούν οι κυβερνητικές αποτυχίες στο μέτωπο της πανδημίας, ο Η. Κονδύλης τόνισε ότι δεν υπάρχει δημόσια υγεία χωρίς δημοκρατία, καταλήγοντας ότι, όπως η αντιμετώπιση της COVID-19 ήταν και παραμένει ταξική, ανάλογες χρειάζεται να είναι και οι απαντήσεις της κοινωνίας. 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: